American Stafford Spike

American Stafford Spike

Dit is Spike, een zeer jonge, aangename en speelse Amstaff die bij ons is gekomen voor het behandelen van mogelijke agressie, zeer sterk uitvallen naar alles wat snel beweegt, gehoorzaamheidstraining, impulscontrole alsook zelfvertrouwen creëren bij de baasjes en een stevige relatie creëren tussen hond en baasjes.
Spike de American Staffordshire TerrierGoeie grap amstaf

Bij Spike hebben we in de eerste plaatse gewerkt om een duidelijke basis te creëren nl. door structuur en regels toe te passen in huis en in de algemene omgang (enkele levels lager in de Maslow driehoek dus!). Afhankelijk van de situatie is dit wel meestal de basis waarop we starten!
In het begin is niets vanzelfsprekend en worden zaken zoals aandacht en eten verdiend bij het vertonen van het gewenste gedrag, en dat gaan we dan bekrachtigen.
We creëren dus alternatief gedrag doordat Spike beloont wilt worden met voedsel, spel of aandacht.
We leerden baasje Charlotte ook aan hoe je moet omgaan met ongewenst gedrag (dit kan negeren, corrigeren of aversie zijn) en gewenst gedrag (belonen met aandacht, voedsel of spel), alsook wat ongewenst en wat gewenst is want dit is ook niet altijd duidelijk.
Eens Spike dit wist, werd het bekrachtigd…opnieuw en opnieuw (aanmaak en versterken van Myeline in de hersenen) en zeer consequent zijn daarbij!
Vervolgens hebben we bij de gehoorzaamheidstraining eerst de basis aangeleerd aan de hond nl. de taal die we gebruiken! Het is oneerlijk om iets te verwachten van je hond als hij het niet begrijpt!
Eens de basis is gelegd en aangeleerd in een omgeving met weinig afleidingen, dan gaan we de afleidingen verhogen op diezelfde locaties & andere locaties.
Daarna is het herhalen, herhalen, herhalen en vooral consequent zijn!
spel met Amstaff Spiketrain and repeat with amstaff spikeEnergy burn off met Spike
Wat we ook zeer belangrijk vinden is de relatie met je hond, door aandacht te geven op het juiste moment, in combinatie met spel en eten uit de hand creëren we een zeer sterke relatie!
Echter zijn er andere zaken die ook aangepakt moesten worden met name het zeer sterk uitvallen naar alles wat beweegt maar de basis was nu wel al gelegd nl. een goede relatie, vertrouwen, respect van de hond naar ons en van ons naar de hond.
Om het sterke uitvallen tegen te gaan moesten 2 belangrijke zaken gebeuren nl. een hogere gehoorzaamheidsgraad (impulscontrole) en veel habituatie!
Habituatie bij andere dieren….
Spike habituatie koeien
Habituatie, impulscontrole en gehoorzaamheidstraining bij fietsers (eerst weinig afleidingen, vervolgens afleidingen toevoegen in de eigen omgeving en dan in nieuwe omgevingen zoals bij fietspaden waar véél fietsers komen… 😉 )
Charlotte fietsenGoBobby fietsen
Habituatie in verschillende omgevingen zoals centrum van een stad, een terrasje doen (duidelijk het zwaardere werk!) 🙂
 Habituatie terrasje met Martin System PT 3000
Met buggy’s, skaters, rolstoelen e.a. had Spike ook een probleem… Wanneer Spike uitviel was het van 0 tot 100 in een fractie van een seconde!
Zo hebben we ook geoefend met skaters waar we eerst zélf de context creëren, vervolgens zijn we ook op andere plaatsen geweest (skatepark).

De training met Spike is over verschillende sessies verdeeld en de baasjes hebben tussendoor het harde werk gedaan, nl. dat wat ze aangeleerd hebben tijdens onze trainingssessies.

Doordat de baasjes gecoacht worden (en opgevolgd via bv. WhatsApp), creëren we een goede relatie en veel zelfvertrouwen tussen hond en baasje! We tonen het voor, we houden -als het ware- je hand vast en dan doe je het zelf, onder ons alziend oog en uiteindelijk wanneer alles klaar is pas je de zaken gewenst aan volgens wat je hebt geleerd….
Proficiat, vanaf dan ben je je eigen hondentrainer! 🙂
Ook hebben we de Martin System PT 3000 e-collar gebruikt om snel, accuraat en betrouwbaar te kunnen werken!
Deze e-collar is kwalitatief het beste wat we kunnen aanbieden en waar we zeer accuraat mee kunnen werken.

Videobeeldmateriaal tijdens training…

Hier was Spike in de laatste fase van zijn training.

Wat is het resultaat?

  • Stabiel gedrag in omgevingen met veel afleidingen
  • Een baasje die een sterke band heeft met zijn hond
  • Veel zelfvertrouwen bij het baasje

Hierbij nog enkele foto’s van Spike in een omgeving met zeer veel prikkels van na de training.
Proficiat aan baasjes Charlotte en Sabine voor het harde werk!

       

Scroll naar boven