Honden die doodbijten...

Half december was het weer zover… Het bericht dat een man door zijn hond was doodgebeten. De hond was een powerbreed, in dit geval een stafford. Kort erna heb je dan wel enkele “experts” die vanuit hun tunnelvisie een uitleg geven à la “als honden zien dat hun prooi gekwetst is, willen ze die meteen doden”. Een tijd geleden zei een andere “hondentherapeut” dat het gemoed van dit type honden heel snel kan omslaan, zo snel als een Ferrari optrekt… Belachelijke uitlatingen van belachelijke therapeuten die niet verder kijken als hun neus lang is.

Hond bijt dood!

Dit is het bericht: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/14/vijftiger-uit-kortrijk-doodgebeten-door-eigen-hond-na-epilepsiea/ , maar dat is zeker niet de enige keer dat zoiets gebeurd. In 2021 is een kindje doodgebeten, ook door een stafford https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230902_94322903 en met de regelmaat van de klok gebeuren dergelijke “ongevallen” zoals ook het volgende, https://www.hln.be/binnenland/vrouw-64-volledig-verminkt-en-blind-na-aanval-door-eigen-hond~a9a6f3e1/ en ga zo maar door…

Meestal wordt de hond naderhand “ingeslapen”, er zijn ook weinig andere opties voor wie de verantwoordelijkheid heeft om over het lot van deze honden te beslissen.

Maar waar loopt het dan verkeerd? Willen powerbreeds hun prooi zo snel mogelijk doden? Verandert hun gemoed even snel als een Ferrari optrekt? Volgens mij staat dit zo ongelooflijk ver van de waarheid als maar kan! 

Het profiel van de “experts” die dit verklaren is meestal hetzelfde. Meestal hebben ze een aversie van hondentraining en denken ze dat een lange leiband en weglopen van je hond bij een probleem het probleem wel zal oplossen, doordat je hond bij een gebrek aan zelfvertrouwen wel achter je aan zal hollen.

En als dat niet helpt, dan is kalmerende medicatie ook altijd iets dat de buidel aanvult… sorry, dat de hond zou kunnen helpen (volgens hen).

Het recht op een hond!

Iedereen mag een hond kopen, je moet gewoon naar de winkel gaan, geld neerleggen en daar heb je je eigen hond. Welk ras je ook maar wilt!

Sommigen doen het goed en hebben een bewuste keuze gemaakt maar sommigen weten helemaal niet waaraan ze beginnen! Soms koopt men zeer bewust een hond en probeert men gaande weg alles zo goed mogelijk te doen en zoveel mogelijk te leren en anderen weten in de verste verte niet waarmee ze bezig zijn.

Powerbreeds zijn net zoals andere honden maar hoe groter de hond en hoe feller het karakter, hoe beter je controle over de hond moet zijn!

En nogal dikwijls komen bij dergelijke zware bijtincidenten dezelfde verhalen naar boven nl. mensen met een zeer beperkte kennis van honden, meerdere honden, er waren eerder al bijtincidenten, misschien uit een bepaalde klasse uit de maatschappij enz…

Achterliggend, op vlak van training, is het meestal het volgende nl. een gebrek aan echte training zoals gehoorzaamheidstraining, een gebrek aan structuur, een gebrek aan impulscontrole, een gebrek aan habituatie en socialisatie, een gebrek aan vanalles en nog wat en een teveel aan liefde en appreciatie!

Kan het zijn dat de hond door een andere reden uiterst agressief reageert? Ja dat kan, de hond kan een medisch/genetisch probleem hebben waardoor die agressief reageert maar in de meeste gevallen is het zo niet.

Train je hond!

Het belangrijkste voor je hond is niet “liefde”! Het belangrijkste voor je hond is een deftige opvoeding waarin EERST aan de basiswaarden wordt voldaan nl. (1) De basisbehoeften, (2) de sociale behoeften, (3) energy burn-off en (4) structuur!

Van daaruit moet worden verder gewerkt in (5) training! In training komen verschillende zaken aan bod waaronder ook impulscontrole! Een goeie oefening in impulscontrole is het red light/green light spel. Via dit spel wordt de hond naar een verhoogde tot zeer hoge drift gebracht, om vervolgens zeer snel naar een verlaagde drift te komen.

Al deze zaken zorgen ervoor dat je hond voorbereid is op tal van verschillende prikkels in zijn omgeving! Dergelijke training waarin structuur een belangrijk onderdeel is, zorgt ervoor dat kinderen niet worden doodgebeten door de hond in het gezin!

Maar wanneer bepaalde powerbreeds met een sterk, dominant karakter (niet elke powerbreed heeft een sterk/hard karakter. Lees het artikel over de bloedlijnen om dit te begrijpen) niet worden getraind en  teveel privileges krijgen zonder aan de basiswaarden te voldoen, zonder aan training te voldoen, dan heb je het perfecte recept voor accidenten! Wees gewaarschuwd!

(6) Waardering en appreciatie, dat volgt automatisch wanneer alle andere zaken zijn ingevuld maar niet andersom! Wanneer je wel aan alle zaken voldoet, dan kan ik je verzekeren dat je hond je niet zal doodbijten wanneer je over hem zou struikelen of wanneer je een epileptische aanval zou hebben.

Politiek?

De politiek zou hier een belangrijke rol kunnen spelen, ware het niet dat onze minister van dierenwelzijn meer bezig is met hoe hij emotionele stemmen kan halen in plaats van een echt beleid te voeren! Spijtig genoeg.

Dergelijke berichtgeving zal dus zeker opnieuw de krantenkoppen halen want de trend tegenwoordig is dat je met “love all the way” en het “negeren van alle ongewenste gedrag” de ideale, niet getraumatiseerde hond krijgt! Training is nogal overbodig volgens sommige “therapeuten” (die dan stiekem wel medicatie verkopen om je hond kalm te houden).

Maar vergis je niet, dergelijke trends zorgen ervoor dat je de ideale probleemhond krijgt en bij bepaalde sterke karakters zal het ervoor zorgen dat je in levensbedreigende situaties kan terechtkomen. Voor jezelf of anderen!

Scroll naar boven