De perfecte recall

Er zijn verschillende trainingsmethodes en op verschillende plaatsen kan je recall training volgen. Met recall training bedoelt men ” je hond succesvol oproepen bij het loslopen, onafhankelijk van de omgeving”.  Het aanleren ervan kan op verschillende manieren, de ene al wat succesvoller dan de andere.

E-collar training

Vrijblijvende methode

De gemakkelijkste methode om een hond bij het loslopen op te roepen is door zijn naam te roepen of door een fluitje te gebruiken als instructie. Het aanleren daarvan wordt gedaan door de instructie (zijn naam of het fluitje) te koppelen aan iets zéér positief. Voor honden met een intrinsieke motivatie naar spel kan je zijn naam roepen en dan het speeltje tevoorschijn halen. Voor honden met een sterke motivatie naar voedsel, kan je zijn naam roepen en hem high reward voedsel aanbieden wanneer hij komt. Het voedsel dat je dan gebruikt moet liefst iets lekkers zijn dat hij anders nooit krijgt. 

Wat deze methode betreft ben ik eerder voorstander om een fluitje te gebruiken, dit omdat het fluitje ook door een andere persoon gebruikt kan worden. De hond wordt dus geconditioneerd op het fluitje en gehoorzaamt naar het fluitje. Voor gewone gezinshonden is dit meer dan ok en het voordeel is dat wanneer een andere persoon uit het gezin het fluitje gebruikt, er dan ook een grotere kans is op gehoorzaamheid.

De reden daarvoor is omdat het bij het trainen om veel meer gaat dan de instructie alleen. Het gaat ook over de lichaamstaal, de relatie tussen de handler en de hond, de intonatie en de consequenties van wel of niet gehoorzamen. Een hond zal dus sneller gehoorzamen naar de ene persoon dan naar de andere persoon uit het gezin. Wanneer een fluitje wordt gebruikt, dan kan je dat deels overbruggen.

Nadeel van de vrijblijvende methode:

Het nadeel van de vrijblijvende methode is dat het… vrijblijvend is. De hond kiest ervoor om terug te komen naar jou omdat jij iets hebt dat hij leuk vindt en dat een hogere waarde zou hebben dan het andere dat hij ziet en naartoe wilt lopen. Indien je je recall training goed hebt geoefend en je op andere vlakken misschien ook een goede gehoorzaamheid hebt, is de kans op een betrouwbare recall in dit geval vrij groot, maar daarom niet 100% gegarandeerd voor elk type hond!

Inderdaad, voor elk type hond! Dit staat erbij omdat sommige honden een sterkere intrinsieke motivatie hebben voor iets anders. Dat wil zeggen dat je misschien je uiterste best hebt gedaan om je hond te trainen en te conditioneren om terug te komen wanneer je hem oproept maar die haas die juist zijn pad heeft gekruist of die hond die daar verder loopt is véél interessanter dan jij met je fluitje.

Het gevolg kan potentieel gevaarlijk zijn. Je hond kan weglopen of er kan zich een incident voordoen. Het hoeft ook niet specifiek een haas te zijn maar het kan ook een eend zijn of zoals er de laatste weken berichten waren van honden die aan zee de zeehonden aanvallen met dodelijk gevolg. Of je hond loopt weg en je bent hem kwijt, of hij verwondt zichzelf… Al deze zaken gebeuren spijtig genoeg frequent.

Gegarandeerde methode

Een gegarandeerde methode is een methode waar men dus kan garanderen dat de hond, onafhankelijk van de omgevingsprikkels, terugkomt. Om dit te doen wordt een elektronische trainingshalsband (e-collar) gebruikt. Hoe dit gegarandeerd wordt hangt dan af van de trainingsmethode met de elektronische trainingshalsband. Verschillende trainers kunnen door gebruik te maken van verschillende merken van e-collars een andere methode hanteren. Sommige merken van e-collars hebben weinig of minder mogelijkheden dan andere en dan ben je als gebruiker van dat merk ook meer beperkt in je mogelijkheden.

Nadeel van de standaard gegarandeerde methode:

Het nadeel van een standaard garandeerde methode is dat je met je e-collar minder mogelijkheden hebt om je hond te allen tijde zo goed, vlot en hondvriendelijk mogelijk terug te roepen. Hiermee bedoel ik dat je misschien een e-collar hebt waar je ook wel wat verschillende mogelijkheden hebt met toon of vibratie of stimulatie apart of misschien ook al gedeeltelijk gecombineerd maar toch met enkele beperkingen om het zo communicatief mogelijk te doen.

Dat zorgt er dan voor dat, wanneer de hond plots in een zeer uitnodigende situatie terechtkomt, je dan in plaats van de toon/vibratie, de stimulatie zeer plots nodig hebt en dan moet je nog “zoeken” wat de juiste stimulatie is om je hond op dat zeer uitdagende moment uit zijn tunnelvisie te halen.

Op sommige momenten kan het zeer snel gaan en misschien loopt het dan wel fout op de één of andere manier. Op zich is er niets verkeerd met deze methode en zelf ben ik vroeger begonnen met deze methode maar ondertussen zijn er al betere mogelijkheden om het gemakkelijker te maken, afhankelijk van de mogelijkheden van je e-collar.

Gegarandeerde GoBobby methode

De methode die we meestal gebruiken bij GoBobby is een combinatie van de 2 methodes. De e-collars die wij gebruiken hebben een waaier aan technologische mogelijkheden en kunnen zeer hondvriendelijk worden gebruikt.
De e-collars die wij gebruiken hebben o.a. :

  • Een contactmethode: Alvorens je begint kan je op de e-collar zien als je contact hebt met de huid.
  • Een zelfnivellerende stimulatie: Dit betekent dat de stimulatie zich aanpast aan de weerstand van de huid. Als het koud is, warm is, de hond al gelopen heeft etc… dan kan de weerstand in de huid veranderen. De stimulatie van de e-collars die wij gebruiken past zich automatisch aan zodat het gevoel op een bepaalde level hetzelfde blijft, onafhankelijk van de omstandigheden.
  • Vier knoppen voor verschillende programma’s: De afstandsbediening heeft 4 knoppen die allemaal afzonderlijk ingesteld kunnen worden. De waaier aan mogelijkheden is zeer groot hierdoor.
  • Verschillende programma’s: Er zijn verschillende programma’s die je kan gebruiken met eerst waarschuwingstoon, korte stimulatie, enkel toon en vibratie, etc…
  • De mogelijkheid om enkel maar toon en vibratie te gebruiken zodat je afhankelijk van het land waar je bent, je perfect aan de wetgeving kan voldoen.
  • De mogelijkheid om tal van instellingen aan te passen: Via een app op de smartphone kan je de stimulaties aanpassen en eventueel verlagen, timing van de stimulatie aanpassen en nog veel meer.

De hierboven opgenoemde mogelijkheden maken het mogelijk voor ons om eigenlijk een gecombineerde methode te creëren. We leren de hond een recall aan met de stimulatie (een aanleerproces met een lage stimulatie met veel beloning, uitnodigende lichaamstaal en aanmoediging) maar apart ook toon en vibratie.

Wanneer de hond de beide methodes begrijpt, dan worden ze samengekoppeld. In deze gegarandeerde GoBobby methode gebruiken we vervolgens rising stim waarbij STEEDS toon en vibratie wordt gebruikt, samen met een oplopende stimulatie, te beginnen vanaf level 1. De eerste stimulatielevels zijn nauwelijks voelbaar en kunnen via de app zelf nog aangepast en eventueel verlaagd worden, alsook de timing waarin de levels omhoog gaan.

Op het einde van dit recall traject die we je aanleren wordt dus steeds met toon/vibratie gewerkt en de stimulatie kan overnemen indien de hond in een zeer sterke tunnelvisie terecht komt.

Deze manier van werken is super hondvriendelijk en het geeft je gemoedsrust omdat je hond veilig kan loslopen. Door op deze manier te werken wordt het gebruik van de e-collar een communicatie. Een communicatie waarbij de hond steeds beter de methode begrijpt en bij het horen/voelen van de toon/vibratie zeer gemakkelijk van richting verandert zonder dat er stimulatie aan te pas komt, ofwel zeer lage stimulatie. Een eventueel iets hogere stimulatie komt er enkel aan te pas wanneer de hond zeer plots in een tunnelvisie terechtkomt en achter iets begint te jagen. Een tunnelvisie die gecreëerd kan worden door een haas die voorbij loopt of ander loslopend wild, een kat, meeuwen, zeehonden etc…

Deze methode is gegarandeerd maar ook zeer hondvriendelijk. Uiteraard hangt het ook van de energie en tijd die je in je training steekt om 100% succes te hebben met de recall. Het blijft ook steeds een eigen verantwoordelijkheid om je hond te laten loslopen.

 

 

Scroll to Top