Tervuerense herder Oskar
Een tijdje geleden werd ik gecontacteerd door L. & J. betreffende hun hond (Tervuerense herder) Oskar. De uitdaging met Oskar betrof voornamelijk reactiviteit naar andere honden & de wens om Oskar terug op een veilige manier te kunnen laten rondlopen. Met Oskar was het ook zeer moeilijk geworden om op plaatsen te komen waar ook andere honden kunnen zijn (op straat, de markt, een terrasje doen,…). En voor wie graag hun hond overal meeneemt is dit uiteraard een probleem. Oskar is thevens een hond met een “rugzak” en is bij zijn huidige baasjes terecht gekomen als pup van 5 maanden, gered uit de handen van een broodfokker die failliet was gegaan. Als jonge hond was Oskar door toedoen van zijn baasjes wél succesvol met andere honden in contact gekomen maar tijdens zijn verdere opgroeien waren er ook enkele conflicten geweest die een flinke deuk in zijn zelfvertrouwen hadden gemaakt (alsook in het zelfvertrouwen van de baasjes). Ook moet je rekening houden met het feit dat deze Tervuerense herder als zeer jonge pup waarschijnlijk niet zo heel goed geleerd had om met andere honden om te gaan, die belangrijke socialisatie en habituatie was dus niet volmaakt! Bij honden met een ijzersterk DNA is dit misschien niet zo erg maar niet alle honden zijn zo. Vervolgens bleken er enkele problemen waarvan reactiviteit naar andere honden er 1 van was. Om het met de woorden van het baasje te zeggen:
Tervuerense herder Oskar met baasjes en “Crazy Bicky” 🙂
Oskar kan perfect loslopen, totdat we een andere hond tegenkomen. Dan komt er een ‘rode waas’ voor zijn ogen. Hij is dan onbereikbaar en maakt de situatie alleen maar erger door zijn heftige gedrag richting de andere hond.
Gelukkig hadden de baasjes veel tijd gestopt in een verdere goede opvoeding van Oskar. Tijdens verschillende rondreizen met Oskar was zijn habituatie goed geëvolueerd, maar dan met uitzondering van het reactieve gedrag naar andere honden!
Plan van aanpak!
Een oplossing voor een bepaald probleem is zelden te vinden door 1 specifieke oefening te doen. Meestal ligt de oplossing in een combinatie van verschillende oefeningen gecombineerd met verworven kennis en inzicht.
Hoe je met je hond omgaat thuis, hoe je met aandacht werkt, hoe je voedsel gebruikt, hoe je bepaalde natuurlijke leiderschapsoefeningen moet toepassen, hoe je je hond aanleert om meer zelfvertrouwen te krijgen, hoe je bepaalde trainingsinstrumenten gebruikt etc… Je kan het vergelijken met een puzzel waar de puzzelstukjes verspreid liggen, we gaan dus niet 1 stukje van de puzzel goed leggen maar alle stukjes worden op zijn plaats gebracht en door verschillende stukjes goed te leggen zullen andere stukjes vanzelf goed komen te liggen. Niettemin kan er altijd wel een stuk scheef blijven liggen en dat is dan het karakter van de hond dat genetisch bepaald is, het moeilijkste om aan te werken! Bij GoBobby proberen we de nodige kennis en inzichten over te brengen zodat jij de trainer wordt in jouw systeem, weliswaar door ons aangeleerd en dit is bij Oskar en zijn baasjes zeer goed gelukt.
Een zeer belangrijke reden waarom het goed is gelukt, is de motivatie van de baasjes, in combinatie met onze expertise en het gebruik van kwalitatief materiaal. Het ene kan niet zonder het andere!
Trainingsmethode!
Bij Oskar hebben we een aantal methodes en trainingsinstrumenten gecombineerd. Eerst hebben we gewerkt op locaties met weinig prikkels (kalme plaatsen) om uit te zoeken als de agressie/reactiviteit genetisch is of voortvloeit vanuit een bepaalde angst of onzekerheid. We hebben ook gewerkt op drukkere locaties (zoals de markt en naast de hondenspeelweide ) waar Oskar meer vertrouwen moest krijgen in zijn baasjes. Vervolgens hebben we intensief met de baasjes gewerkt die meer vertrouwen moesten krijgen in hoe Oskar reageert en hoe zij dit kunnen bijsturen etc…
Gedurende de trainingssessies hebben we dus ook verschillende trainingsinstrumenten gebruikt. Niet elk trainingsinstrument is voor elke hond toepasselijk en ook kan het zijn dat bepaalde trainingsinstrumenten maar een bepaalde tijd in het trainingsproces gebruikt moeten worden of in een bepaalde context. De basis van alles is de omgang met de hond, zelfvertrouwen creëren door o.a. free shaping (the shaping game), de correcte trainingsinstrumenten gebruiken, kennis van zaken en een kwalitatieve e-collar die we bij Oskar voornamelijk gebruikten als negatieve bekrachtiging dat een onderdeel was in het trainingsplan. Met negatieve bekrachtiging kunnen we gewenst gedrag versterken met een zachte stimulatie. Dat gewenste gedrag wordt dan ook nog versterkt met een beloning. Vergelijk het met het niet dragen van je gordel in de wagen, dan hoor je een negatief signaal dat storend is. Als gevolg op korte termijn ga je je gordel dragen en als gevolg op lange termijn zal het een automatisme worden en als je het gedeelte van de beloning doortrekt, dan zou er een politieman je belonen omdat je je gordel draagt. Voor die zachte negatieve stimulatie hebben we een kwalitatieve e-collar nodig en hiervoor hebben we de Martin System PT 3000 met micro-collar gebruikt.
Eindresultaat
Het eindresultaat mag er zijn, Tervuerense herder Oskar en de baasjes hadden meer zelfvertrouwen, de baasjes hadden meer kennis over hoe ze in verschillende situaties moeten reageren, de nodige kennis om Oskar zijn gedrag positief bij te sturen was aangereikt en ze hebben een perfecte recall (oproepen zonder leiband, met toon en vibratie op stimulatie level 1), en dan begint het nog maar…
De baasjes hebben vervolgens zelf verder gewerkt met de kennis die hen is aangereikt met een positief resultaat als gevolg.
Onderstaande filmpjes van tijdens hun wandelingen zijn me door hen toegestuurd.
In onderstaande filmpje zie je Oskar tijdens het wandelen aan de leiband, waar je op moet letten is de losse leiband, de kalme manier van werken en er is geen moment dat Oskar dreigt uit te vallen naar de andere hond. In deze specifieke situatie laat men de Tervuerense herder ook aan de andere kant wandelen. Dit omdat je niet weet wat de andere “vreemde” hond zal doen want die “zou kunnen” uitvallen en door middel van “body blocking” creëren we een veilige zone en gaat je hond ook meer zelfvertrouwen krijgen in wat jij doet.
Conclusie
In dit “project” is een zeer kwalitatieve e-collar gebruikt als trainingsinstrument, het is echter niet als toverstaf gebruikt voor elke situatie maar als verantwoord trainingsinstrument om het gedrag positief bij te sturen. Bijkomend wordt de e-collar bij Oskar ook wat gebruikt om de gehoorzaamheidstraining te ondersteunen en een goede recall te verkrijgen.
Nergens in de filmpjes kan je trouwens zien dat de hond schrikkerig springt en angstig is maar integendeel, de hond heeft meer zelfvertrouwen gekregen en de e-collar wordt in dit geval zeer goed gebruikt.
Dit wil trouwens niet zeggen dat je niet hoger kán gaan in de stimulatie, soms is het verantwoord om naar een iets hogere level te gaan (bv. hond rent weg in hogere drift richting een drukke straat…) maar het voordeel van deze zeer kwalitatieve e-collar is dat we ook laag kunnen werken doordat we kunnen zien als we contact hebben met de huid (door de lichtjes op de e-collar, er zijn ook nog andere technologische voordelen t.o.v. andere merken en daarover kan je meer vinden in 2 andere studies van me nl. http://www.gobobby.be/e-collar-electrical-signal/ en http://www.gobobby.be/e-collar/ ).
Indien je kan zien dat je contact hebt met de huid, dan kan je lage, zachte stimulatie gebruiken maar indien je dat niet kan zien is de kans dat je aversief zult werken groter, en dan vooral met langharige honden zoals Oskar. Het was dus van groot belang om goede kwaliteit te gebruiken, zodoende optimale resultaten te behalen.
Over E-collars (elektronische trainingshalsbanden)
Spijtig genoeg zijn er nog steeds mensen die weigeren om het gebruik van kwalitatieve e-collars met een “open mind” te bespreken. Meestal worden dan tal van studies aangehaald die zogezegd bewijzen dat e-collars slecht zijn en dat je er een angstige hond door krijgt. Dit project en bovenstaande filmpjes bewijzen nog maar eens het tegendeel toch? Zo heb ik ook een artikel geschreven over het mogelijks verbod op algemeen gebruik van e-collars in Vlaanderen, als antwoord op een artikel uit Woef magazine (http://www.gobobby.be/stroomhalsbanden-verboden/). Woef magazine heeft me nooit geantwoord als ik hun artikel mocht publiceren om dat ene onderwerp te bespreken, dat getuigt niet echt van een open visie! De auteur heeft me ook nooit geantwoord op enkele korte vragen over misbruik d.m.v. e-collars! Neen, dit lijkt me eerder de discussie uit de weg gaan en een éénzijdig beeld schetsen betreffende e-collars door iemand die er wel een mening over heeft maar nog nooit een kwalitatieve e-collar van dichtbij heeft gezien of gebruikt! En ook al heb ik een zelfde visie over bepaalde zaken (broodfok, informatiecampagnes om impulsieve aankopen tegen te gaan etc…), ik sta lijnrecht tegenover de kortzichtigheid betreffende het verbod op verantwoord e-collar gebruik.
Spijtig genoeg gaat de politiek daar deels in mee en wordt die kortzichtigheid wel toegestaan om die mensen die er tegen zijn een spreekbuis te geven bij de minister (https://www.ecollar.be/wetgeving/ ==> filmpje onderaan)! Politici zijn echter tot nu toe nog nooit ingegaan op een constructief gesprek hierover!
Voor meer info kan je ons contacteren via de gebruikelijke kanalen > Https://GoBobby.be
…En proficiat aan Oskar en zijn baasjes voor het goede werk!