Waar verstoppen bedwantsen zich?

Bedwantsen zijn vaak moeilijk te vinden omdat ze zich overdag verbergen voor het licht en zich dan meestal niet tonen. Ze voeden zich dus doorgaans enkel ’s nachts en ze wringen zichzelf tussen de kleinste kieren, spleten en ruimtes.

Bedwantsen zijn soms ook moeilijk te zien met het blote oog. Deze kleine insecten, die zich ’s nachts voeden met het bloed van mensen, kunnen zeer klein zijn met een vrij plat lichaam van tussen de 1,5 mm – 6 mm. Daardoor kunnen ze zich gemakkelijk in de kleinste plaatsen verstoppen. En net doordat ze zich in de kleinste ruimtes kunnen verstoppen zijn ze zo moeilijk te vinden omdat veel van die schuilplaatsen niet zichtbaar of doorzoekbaar zijn. 

ra ra ra, waar ben je?

Het lijkt logisch dat bedwantsen zich graag verstoppen in kieren en spleten, maar ze verstoppen zich ook graag achter schilderijen, het hoofdeinde, tussen de lattenbodem etc… Het zijn specialisten als het op verbergen aankomt. Hun favoriete plaatsen zijn dicht bij het bed zoals in een boxspring, aan het hoofdeinde, in de matras en in de lattenbodem. Laat dat dus de meest logische plaatsen zijn om te beginnen zoeken wanneer je denkt dat je bedwantsen op bezoek hebt.

Waar kan je bedwantsen vinden?

1 van de meest voorkomende plaatsen waar de bedwantsen zich binnenshuis verstoppen is nabij je bed. Ze verstoppen zich in de kieren en spleten van het bedframe, de lattenbodem, de matras en het beddengoed. Vaak zijn ze ook te vinden in binnenste hoeken van het bedframe of de boxspring.

Andere specifieke plaatsen waar je bedwantsen kan vinden zijn:

 • Matras: Dit is 1 van de meest voorkomende plaatsen waar bedwantsen zich verstoppen nl. onder/in/rond de matras. Ze verstoppen zich dikwijls bij de naden van de matras, dicht bij jou waar het warm is en waar ze hun bloedmaaltijd kunnen nuttigen. Dus wanneer je denkt dat je bedwantsen hebt, begin dan best eerst bij je bed en je matras om te zoeken.
 • Boxspring: In een boxspring kunnen ze zich ook goed verstoppen. Een boxspring bestaat dikwijls gedeeltelijk uit stof dus dit is een gemakkelijke plaats voor bedwantsen om zich te verstoppen.
 • Zetels en stoelen: Je kan bedwantsen ook in zetels vinden maar dikwijls is het moeilijk om ze hier te vinden vanwege verfijnde afwerking. Ook verstoppen ze zich in de fijnste spleten van het houten frame maar ook in de naden van kussens. Een lederen zetel is iets beter en gemakkelijker te reinigen maar toch kunnen ze zich ook daar verstoppen. Bedwantsen kunnen zich ook in het frame van een stoel verstoppen of in de naden van kussens op stoelen of zelfs ook aan de onderkant van een stoel.
 • Gordijnen: Meestal zullen bedwantsen proberen om dichtbij hun bloedmaaltijd te blijven maar soms zullen ze zich met een volle maag ook elders verbergen, zoals in gordijnen. Controleer daarom ook altijd de plooien en de naden van gordijnen! 
 • Houten vloeren (parket & laminaat): Soms heb je bij houten vloeren zoals parket en laminaat kleine spleten tussen de planken (eerder bij parket dan laminaat). Deze spleten kunnen ook plaatsen zijn waar bedwantsen zich verstoppen. 
 • Kledij: Misschien heb je je kledij op bed gelegd (kan ook op hotel) en zijn de bedwantsen op die manier je kledij ingekropen. Vervolgens kunnen ze zo ook naar je kleerkast verder reizen.
 • Bagage: Ik ga op reis en ik neem terug mee naar huis… bedwantsen! Je zou niet de eerste zijn die bedwantsen terug meeneemt naar huis want hotels, B&B’s etc… zijn dikwijls de transitplaatsen voor bedwantsen. Mensen leggen hun kledij of valies op bed en de bedwantsen kruipen erin. Leg daarom nooit je kledij of valies op bed maar laat ze in je valies en plaats je valies niet op bed of op de grond en zeker niet onder het bed maar eerder op tafel. Eventueel kan je ook je kledij in afgesloten plastic zakjes steken (propere en vuile afzonderlijk) en je kan ook je ganse valies in een grote plastic zak steken (soort van grote vuilniszak) maar gewoon je valies iets verder van het bed plaatsen is geen garantie op succes want bedwantsen kunnen ook verder van het bed toeslaan! Het is echter wel moeilijk om 100% te vermijden dat bedwantsen met je meereizen. Het eerste wat je moet doen als je ergens overnacht op hotel is om zelf te kijken naar het bed en doe dit vóór je je eigen valies hebt uitgepakt! Gebruik de zaklamp van je smartphone en kijk achter het bed, verschuif de matras en kijk ook naar de naden van de matras. Als je kleine zwarte puntjes ziet (uitwerpselen van de bedwantsen), dan is het niet goed! Het is echter niet altijd gemakkelijk om zelf een volledig onderzoek te doen, ook niet voor hotelpersoneel en daar komt onze bedwantsen detectiehond dan natuurlijk wel goed van pas want wat wij niet kunnen zien, kunnen zij wel ruiken! Maar wanneer je zelf vermoed dat er bedwantsen in je kamer zijn en je dit kan aantonen, informeer dan ogenblikkelijk de receptie en vraag indien mogelijk een andere kamer. Wanneer je terug thuis komt van een reis, dan haal je best alle kledij meteen uit je valies en was het ogenblikkelijk. Neem dus niet eerst je valies mee naar je kamer! Check ook jezelf want het kan zijn dat je lichaam niet meteen reageert op de beet van een bedwants maar mogelijks wel pas enige tijd later. En ook zijn er mensen die helemaal niet reageren op de beet van een bedwants.
 • Rugzakken: Je rugzak op de grond neerzetten kan een risico zijn. Een bedwants kan erop kruipen en zich verbergen in de spleten, naden, zakken en in de stof van de rugzak.
 • Boeken: Voor wie graag in bed leest… Bedwantsen kunnen zich gemakkelijk verstoppen tussen de pagina’s en de rug van een boek. Ook in bibliotheekboeken kan je bedwantsen oppikken.
 • Schoenen: Bedwantsen kunnen zich goed verbergen in schoenen en zeker als je je schoenen onder bed hebt gezet. Op die manier kunnen ze dan gemakkelijk meereizen met je.
 • Lijstwerk (deurlijst/kassement/plinten): Een ideale schuilplaats voor bedwantsen want ze kunnen er zich gemakkelijk achter verstoppen. Kijk dus ook daar alhoewel dit moeilijke plaatsen zijn om zelf te zoeken zonder detectiehond maar je kan alvast je bed iets van de muur wegschuiven als je vermoed dat je bedwantsen hebt. 
 • Ladekasten: Ladekasten zijn een ook een zeer geliefde plaats van bedwantsen om zich te verbergen. Ze wringen zich tussen de naden van het hout en kruipen in de kledij. Wanneer je denkt dat je thuis bedwantsen hebt, dan is het zeer belangrijk om ook alle kasten na te zien. 
 • Schilderijen & muurversieringen: Ook achter inlijstingen, schilderingen of muurversieringen kunnen bedwantsen zich verbergen. Bij een controle inspecteert de hond deze eerst zelf en vervolgens wordt dit van de muur gehaald om aan een bijkomende visuele inspectie te onderwerpen.  
 • Stopcontacten: Stopcontacten kunnen ook een goede schuilplaats voor bedwantsen zijn en bedwantsen zullen zich voornamelijk ook in stopcontacten verbergen wanneer de stopcontacten zich direct achter het bed bevinden.  Stopcontacten kunnen ook een gemakkelijke sluis zijn voor bedwantsen aangezien men nogal dikwijls ook een stopcontact aan de andere kant van de muur plaatst op dezelfde kring. Daarom is het in hotels nodig dat men de stopcontacten aan de binnenkant toespuit met een brandvrije silicone zodat de bedwantsen niet van kamer tot kamer kunnen reizen via de stopcontacten.
 • Verlichtingsarmaturen: Sommige lichtarmaturen worden tegen de muur gemonteerd. Dikwijls is er dan nog een kleine opening ergens en hoe klein deze opening ook is, bedwantsen kunnen er achter! Elke plaats, hoe klein ook (vanaf de breedte van een plastic betaalkaart), is toegankelijk voor bedwantsen. Aangezien het onmogelijk is om al deze plaatsen elke keer los te maken en alles na te zien, is een bedwantsen detectiehond ideaal om preventief te werk te gaan. Indien verlichtingskringen van de ene kamer naar de andere kamer gaan kan het eventueel ook interessant zijn om de gaten in de muur waar de bedrading uit komt toe te spuiten met brandvrije silicone.
 • Stenen muren: Muren uit baksteen hebben vaak veel kleine gaatjes en openingen. Ook deze kleine openingen kunnen uitstekende schuilplaatsen zijn voor bedwantsen en dan vooral als je je bed helemaal tegen de muur plaatst. Als je je dekens en kussens dan ook nog tegen de muur laat rusten, dan is het risico nog veel groter. 
 

Conclusie

Er zijn tal van plaatsen waar bedwantsen zich kunnen verstoppen, binnenshuis maar ook buitenshuis. Denk maar aan de bioscoop, treinstation, busstation, luchthaven etc… Maar raak niet in paniek als je tekenen van bedwantsen aantreft in je huis. Het zijn insecten die zich goed weten te verbergen maar met de juiste middelen kan je ze ook bestrijdenDe juiste bestrijdingsmiddelen betekent daarom niet specifiek met insecticides want daar zijn ze inmiddels al grotendeels immuun voor maar over de specifieke bestrijding en de verdelging gaan we het in een volgend artikel hebben.

Wees ook voorzichtig wanneer je zelf aan het werk gaat om bedwantsen te bestrijden want het zou kunnen dat je ze net meer gaat verspreiden! Dat komt dan misschien omdat je mogelijks de lakens, matrashoezen en andere zaken losmaakt en naar de wasmand brengt maar tijdens dat proces kan het zeer goed zijn dat je de bedwantsen in alle hevigheid verplaatst naar een andere kamer of verspreid in je kamer. Ga ook niet meteen in een andere kamer slapen want mogelijks vinden ze ook de weg naar een andere kamer gezien warmte en CO2 (wat je uitademt) hun aantrekt.

Share on social media

Scroll naar boven