Enkele trainingstrajecten
Om je een beter beeld te geven van de verscheidenheid aan trainingen die we aanbieden en de uiteenlopende persoonlijkheden en rassen van de honden waarmee we werken, hebben we hier een kleine selectie van enkele trainingstrajecten samengesteld.
De momentopnames die je hier ziet zijn slechts een greep uit ons volledige en flexibele aanbod, bedoelt om je een eerste indruk/idee te geven van de mogelijkheden die we bieden om jou en je hond te begeleiden.
Het is ook belangrijk om te weten dat onze samenwerking niet gewoon training is. Elke samenwerking zien we als een project, een samenwerkingstraject. Een project waar jij verwachtingen hebt, maar wij ook en we proberen je op de best mogelijke manier te begeleiden naar je beoogde verwachtingen.
Roza de Border Collie
De deelname van de jonge Border Collie Roza en haar baasje Julie aan een Foundation workshop was een top ervaring! Roza liet, ondanks haar jeugdige leeftijd, zien over veel potentieel te beschikken in disciplines als speuren, free shaping, detectie en speltraining.
De succesvolle training met Roza benadrukt het belang van een evenwichtige aanpak in de opvoeding van je hond. Baasje Julie begrijpt dan ook perfect dat de behoeften van een hond verder reiken dan affectie alleen.
Duidelijkheid, structuur, training, socialisatie, habituatie, voldoende fysieke en mentale uitdaging, en gezamenlijke activiteiten zijn essentieel voor een gelukkige en evenwichtige hond.
Vooral in de beginperiode van een jonge hond is het cruciaal om duidelijke grenzen te stellen. Het initialiseren van onbeperkte vrijheid kan bij sommige honden met een sterke persoonlijkheid leiden tot latere gedragsproblemen, zoals angst, agressie of bezitsdrang.
Vroegtijdige begeleiding is daarom van groot belang, ongeacht of er al aanleg voor dergelijke problemen zichtbaar is. In het geval van Roza is alles vanaf het begin goed verlopen, mede dankzij Julie’s zorgvuldige selectie van de fokker en haar toewijding aan de training.
Vervolgens hebben we met Roza ook gewerkt aan het perfectioneren van de recall (https://gobobby.be/de-perfecte-recall/).
Loua de Mechelse herder
De Mechelse herder staat bekend als een gewilde, maar tevens temperamentvolle hond die vanaf jonge leeftijd een consistente en gestructureerde begeleiding vereist.
Baasje Jinsy heeft met Loua gedaan wat nodig was! In het begin, en ongeveer ook in die volgorde, een sterke focus op habituatie, socialisatie, structuur, gehoorzaamheid & training.
Het resultaat is een evenwichtige, volwassen hond die, zelf met een afkomst uit een sterke bloedlijn (zie https://gobobby.be/bloedlijnen/), een stabiel karakter heeft en eerlijk is.
En nu Loua de volwassen leeftijd heeft bereikt, is haar energie en werklust zeker niet afgenomen. Ze wordt helemaal enthousiast bij regelmatige fysieke activiteiten zoals lange wandelingen, apporteerspelletjes en hondensporten.
Deze actieve levensstijl draagt bij aan haar mentale welzijn en bevestigt dat een stabiele Mechelse herder ook op latere leeftijd een uitlaatklep nodig heeft voor haar energie.
Ike de Flatcoated retriever


Met Ike hebben we de focus gelegd op gecontroleerd wandelen aan de leiband en een 100% betrouwbare recall.
Eerst en vooral kozen we voor de juiste trainingsinstrumenten, in combinatie met het toepassen van de correcte methode en motivatie alsook met wandeltechnieken die Ike mooi bij ons houden.
Voor het gecontroleerd loslopen rekenen we op onze beproefde methode voor de recalltraining (https://gobobby.be/de-perfecte-recall/).
Het mooie resultaat is dat Ike kan genieten van zijn vrijheid, en ongeacht de omstandigheden steeds perfect terug komt.
(meer info), konden we efficiënt aan de slag.
Het resultaat mag er zijn: Ike geniet nu volop van zijn vrijheid en komt, ongeacht de omstandigheden, altijd perfect terug.
Falco de mechelse herder
De eerste keer dat ik met Falco werkte en wat impulscontrole deed, spelend met een touw, keek hij me aan of ik wel wist tegen wie ik het had.
Toen hij het speeltje moest lossen was zijn antwoord een lage, diepe grom met als waarschuwing “Don’t come closer, don’t you even try taking it away”.
Wanneer je met een kaliber als Falco werkt, dan zal druk een omgekeerd effect hebben. Niets doen is ook helemaal geen optie dus het komt erop neer van de juiste balans te vinden en duidelijk te maken dat conflict minder interessant is dan beloning maar dat beloningen altijd kunnen volgen, zonder daarbij te gaan “omkopen”.
Falco was dus niet van de minste en had wat nood aan wat anger management, niettemin was Falco goed van inborst en goudeerlijk, een hond naar mijn hart maar dus ook van het merk “Mechelse herder”! 🙂
In het begin was er reactiviteit en die sterke omgeleide agressie wanneer hij iets moest lossen, maar dat hebben we mooi kunnen omleiden naar conflictvermijdende gehoorzaamheid met de verwachting om beloond te worden, en het figuurlijk verleggen van de “rode zone”.
Dit alles ging niet zonder de figuurlijke bloed, zweet en tranen en er is veel energie en tijd in de training gekropen, maar we hebben Falco gekregen tot het punt waar hij controleerbaar is en mee kan gaan om een terrasje te doen.
Kaya de husky
Lieve Kaya…
Husky’s zijn niet altijd de “cup of tea” van trainers maar Kaya heeft, onder begeleiding van baasje Elvis, een perfect traject doorlopen bij ons.
Merendeel hetzelfde traject als Loua de mechelse herder, met inbegrip van het mooi wandelen aan de leiband, plaatstraining, speltraining, impulscontrole etc….
Bijkomend hebben we ook nog recall training en free shaping afgewerkt en als klap op de vuurpijl heeft baasje Elvis met Kaya ook nog een Foundation workshop gevolgd!
Het enige waar we met Kaya géén succes hadden, was met het speuren maar iedere hond heeft, net zoals bij mensen, zijn talenten.
Zeer dikwijls hoor ik trouwens van klanten dat ze niet begrijpen waarom sommige mensen zo’n problemen hebben met hun honden. Dit is een redelijke evidentie nl. omdat ze al vanaf puppy bezig zijn met habituatie, socialisatie, plaatstraining, gehoorzaamheidstraining, energy burn-off, gebalanceerde aanpak met belonen en bijsturen en nog zoveel meer!
DAAROM heb je geen problemen met je hond maar als je enkel je ene huishond hebt, dan is dat niet altijd duidelijk. Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn van ongewenst gedrag zoals genetische oorzaken (aanleg voor… angst/agressie), een trauma, iets dat je zelf niet in de hand hebt, iets dat er plots is gekomen zonder dat je echt weet hoe maar dat is een andere cup of tea.
Storm de mechelse herder
Storm de mechelse herder!
Dat Storm een sterk karakter was, dat was zeker!
Met Storm hebben we enkele specifieke problemen aangepakt nl. het zeer sterk uitvallen naar voorbijrijdende voertuigen. Dit betekent alles met wielen dat lawaai maakt.
Hiervoor bestaan verschillende methodes, afhankelijk van de motivatie van de hond, en hier hebben we gebruik gemaakt van de connect/disconnect methode.
Doordat Storm een zeer sterke motivatie voor voedsel had, hebben we dat gebruikt om een associatie te maken met voertuigen.
Het gevolg was dan, wanneer Storm een voertuig ziet, niet meer reactief uitvalt maar eerder kijkt naar de handler met de verwachting om iets te krijgen.
Dit proces zorgt er uiteindelijk voor dat Storm voertuigen als iets “normaal” gaat zien en niet meer als een bedreiging.
Jack de Jack russell


Met Jack de jack russell hebben we gewerkt op reactiviteit naar andere honden en dieren, recall training, free shaping en speuren.
Met anders woorden, een hele boterham. Baasje Fleur had ook meegedaan met de Foundation workshop (topcoachk9 – GoBobby hondentraining) waar op al deze zaken wordt geoefend.
Fleur bewees dat ze met Jack een zeer mooi traject heeft afgelegd waarbij alle vereiste doelen werden behaald!
Het is dus niet omdat het een klein hondje is, dat er geen grote hond IN kan zitten! 🙂
Richard de kleine munsterlander
Met Richard hebben we een standaard traject afgelegd met een focus op 3 zaken nl. impulscontrole, wandelen aan de leiband en recall training.
Met impulscontrole pogen we een sterkere gehoorzaamheid te creëren in een hogere drift. Dit is, afhankelijk van de situatie en de hond, niet altijd even gemakkelijk.
Bijkomend het wandelen aan de leiband waarbij we willen dat de hond in onze zone wandelt, zonder sterke gehoorzaamheidstraining. We leren de hond dus om een sterkere focus te hebben op ons.
Het oproepen van je hond in de hoogste drift, onafhankelijk van de omstandigheden was dan het laatste punt waarop we hebben gewerkt en ook dat is goed gelukt!
Men kan dus met Richard ontspannen wandelen, gecontroleerd spelen en hem op een veilige en gecontroleerde manier laten loslopen!
Brutus de mechelse herder
Brutus!
Brutus is een typische Mechelse herder. Onverschrokken, vol energie & goed van inborst.
Brutus is een zeer leuke hond, maar zoals veel Mechelse herders is deze hond niet voor iedereen geschikt. Het is niet omdat het een goudeerlijke herder is, dat iedereen die zomaar kan managen.
Dat betekent ook niet dat je te hard moet zijn, of te zacht neen je moet gewoon consequent zijn en de intentie hebben om met je hond aan de slag te gaan, dagelijks!
Veel van deze honden hebben een hoog energiegehalte, jij moet als baasje voldoen aan hun noden en dat betekent niet alleen op fysisch vlak maar ook op mentaal vlak.
Baasje Lander heeft met Brutus ook een Foundation traject gevolgd.
Met Brutus hebben we vervolgens gewerkt op free shaping, inzichten in gedrag, recall training, speltraining en de “art of attention” (en dat terrasje waar we wat bleven hangen in de Ardennen was ook zeer leuk 🙂 ).
Maar alles bij deze begeleiding is goed gegaan, zeer leuke trainingsmomenten meegemaakt!
Cuba de border collie
Met border collies hebben we al veel plezier gehad. Deze honden hebben dikwijls ook veel energie en leren ook vrij snel dus de sessies gaan snel vooruit.
Met Cuba was er een sterke focus op impulscontrole, plaatstraining, wandelen aan de leiband en recall training.
Een leuk traject dat voor Cuba voor veel gecontroleerde vrijheid heeft gezorgd.
Frodo de Laekense herder
Niet alle honden zijn even gemakkelijk en Frodo was toch wel een ander paar mouwen.
Frodo kon zeer reactief uitvallen naar andere honden, maar ook naar mensen. Bij honden die een bepaalde vorm van reactiviteit en/of agressie hebben, dan is het ook belangrijk om na te gaan hoe hij in zijn persoonlijke omgeving (de gezinsomgeving) zich gedraagt. Wanneer de hond zich in een gezinsomgeving normaal gedraagt en enkel maar naar vreemden en/of op wandeling zich reactief of agressief gedraagt, dan is er een redelijke kans op succes.
Met “succes” bedoel ik dan dat de hond leert om situaties met anderen (mensen/honden/drukte) te tolereren in de eerste plaats en als je veel geluk hebt en er veel tijd kan insteken, je hond die situaties misschien ook graag zal hebben op termijn.
. Belangrijk is ook om na te gaan waaruit die reactiviteit of agressie komt (trauma? angst? verkeerd leiderschap? etc…). Dit is niet altijd gemakkelijk en dikwijls is het noodzakelijk om symptomatisch te starten om dan uiteindelijk de bron van het probleem aan te pakken. Dit betekent dat we eerst zullen proberen om de reactiviteit/agressie te stoppen of te onderbreken en dan vervolgens er aan gaan werken om het negatieve beeld om te vormen tot een positief beeld.
Hier komt veel bij kijken, dit gaat over het wijzigen van omgangspatronen, het toelaten of weigeren van zaken die voorheen al dan niet waren toegelaten, gehoorzaamheidstraining, impulscontrole, speltraining, het gebruiken van de juiste trainingsinstrumenten en ga zo maar door. Verschillende trainingsmethodes zijn dus mogelijk, afhankelijk van o.a. de verschillende motivaties van de hond.
Maar een karakter als Frodo zal nooit kunnen worden omgevormd naar een karakter als Bicky (mijn hond, die intrinsiek graag mensen en andere honden ziet) maar wel eerder naar een hond die tolereert dat er andere honden zijn en dat hij daarvoor niet specifiek in agressie moet schieten (dus zoals mijn andere hond Bob dan eerder, waar dit proces ook zeer intensief was).
Met Frodo hebben we intensief gewerkt op het tolereren van andere honden en mensen in zijn omgeving. Geen gemakkelijk proces maar toch wel met succes. Dit betekent dus ook niet dat een vreemde hem plots moet gaan knuffelen want dan zal het zeer fout aflopen, maar we hebben de baasjes geleerd wat correct en duidelijk leiderschap is en Frodo hebben we geleerd dat hij wel wat toleranter mag zijn.
Eros de staffordshire
Eros is een goed uit de kluiten gewassen stafford.
Met Eros hebben we gewerkt op impulscontrole, plaatstraining, recall training, gecontroleerd wandelen aan de leiband, tolerantie naar andere honden opbouwen en speltraining.
Met Eros waren er op karakterieel vlak geen noemenswaardige problemen, behalve dat het natuurlijk een grote en sterke hond is, met een stevig karakter.
Staffords, rottweilers, herders, dobermann’s, etc… zijn allen honden van een bepaalde grootte die goed begeleidt moeten worden want hoe groter & sterker de hond, hoe krachtiger de beet dus je wilt een hond die betrouwbaar is naar andere mensen en liefst ook andere honden (al is dat niet altijd mogelijk).
Daarom moeten, en zeker nog, de zogenaamde “powerbreeds” een goede, gebalanceerde opvoeding krijgen. Ik leg een zeer sterke nadruk op gebalanceerd, en dan ook op basis van het karakter van de hond.
Dit betekent dat er een bepaalde flexibiliteit zit in onze manier van werken en veel het hangt van de hond zijn karakter & de context af. Sommige honden hebben veel meer zelfvertrouwen en moeten wat getemperd worden, andere honden moeten wat meer chearleading krijgen, sommige types laten we in speltraining veel winnen op een dopamindeverhogende manier, andere laten we minder winnen op een voorspellende manier voor de hond. Je ziet, flexibiliteit en kennis van gedrag is belangrijk.
De baseline is dat we een bepaalde methodiek & training volgen, gebaseerd op onze kennis en ervaring door de jaren heen, maar er kunnen ook redelijk wat specifieke verschillen zijn in aanpak van hond tot hond.
coco de duitse staande
Als Coco in huis is, dan zal je het geweten hebben! 🙂
De baasjes van Coco contacteerden me omdat Coco een eindeloze energie had, altijd wilt spelen, geen rekening houdt met andere honden en daardoor soms een pain in the ass is. Men had aangegeven dat Coco niet meer welkom was bij bepaalde opvangplaatsen/trainers vanwege dit gedrag en dat dit gedrag abnormaal was.
De baasjes hebben een Foundation workshop gevolgd met Coco en het eerste wat me opviel is dat Coco een zeer leuke hond is met een groot vat aan motivatie.
Coco is aanwezig, ja. Coco is fel, ja. Coco kan soms eens het varken uithangen naar andere honden, ja. Coco dit en Coco dat… Maar bovenal is Coco gewoon een fijne ADHD hond.
Coco heeft dus uitdaging nodig, Coco heeft allerhande training nodig, Coco heeft geforceerde rust nodig. Er moet dus een structuur zijn en de energie moet gekanaliseerd worden.
Eens de baasjes dit door hadden en begrepen, dan waren we al een stap verder en konden we ook al die mooie kanten van Coco zien.
Coco was een top op vlak van free shaping en speuren. Een plezier om mee te werken en altijd het zonnetje in huis. Coco is een tophond in de omgang met mensen en met de meeste honden lukt het ook goed.
Dus… lang leve Coco! 🙂
Irish de Ierse ruwharige terrier
Irish de Ierse ruwharige terriër! Een leuke hond met veel potentieel!
Met Irish hebben we een standaard puppy traject doorlopen met recall training.
Irish was een hondje die zeer snel leerde. Wandelen in de zone (bij ons zonder trekken), speltraining, plaatstraining, habituatie (andere omgevingen gewoon worden), socialisatie met andere honden etc… Het ging allemaal.
Structuur was ook een sterk aandachtspunt want initieel hadden de baasjes aangegeven dat de opvoeding met Irish stroef verloopte.
Het stroef verlopen, of het ondervinden van moeilijkheden gebeurt dikwijls wanneer men het bos door de bomen niet meer ziet. Wat wij doen, is je terug wegwijs maken. We zorgen ervoor dat energie wordt gekanaliseerd, dat je het bos door de bomen terug ziet, dat er structuur komt, dat je weet hoe je training moet aanpakken, je inzicht geven in het gedrag van je hond etc…
En toch, toch blijft je hond zijn karakter behouden, maar dan met wat meer controle. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat je hond een dier is, en dat je verwachtingen niet dezelfde kunnen zijn als die van een kind. Je moet je hond zien als dier en behandelen met het respect als dier en dat kan hond per hond anders zijn.
Sommige honden kunnen in de zetel zonder probleem, andere honden met resource guarding laat je maar best niet in de zetel (https://gobobby.be/resource-guarding/ ). De aanpak kan ook veranderen over de jaren heen maar in principe is het het beste om met elke jonge hond neutraal te beginnen. Dat betekent dat je weinig privileges zal geven en dat de weegschaal meer moet doorwegen naar de kant van structuur en training.
Naargelang de tijd vordert en je een beter inzicht krijgt in het karakter en het gedrag van je hond, dan kan je meer privileges geven.
Check ons 360 training protocol om dit beter te begrijpen (https://gobobby.be/gobobbys-360-training-protocol/ ).
Privileges kunnen worden verdiend en kunnen worden afgenomen.
Josip de duitse herder
Josip en baasje Peter!
Josip is ook zo’n hond die ik nooit zal vergeten, niet alleen omwille van de hond maar ook omwille van zijn baas met wie ik een goeie band had.
Josip had wat chaos en drukte in zijn kop. Er was al een pure positieve gedragsjamaan (uit Oostende) langsgekomen die CBD had verkocht en dat het probleem hocus pocus zou moeten verhelpen (wat het probleem enkel erger maakte natuurlijk) en een roedeltrainer (wat ook niet voor een oplossing zorgde natuurlijk).
Dus, waarom niet eens iets anders proberen? Structuur, plaatstraining, socialisatie, habituatie, wandelen aan de leiband met de juiste trainingsinstrumenten, energy burn-off en recall training en hocus pocus… probleem opgelost!
Dit lijkt simpel gezegd natuurlijk en daar kruipt wel wat tijd in maar zoals je merkt gaat het over het creëren van een structuur, hiërarchie, leiderschap, wederzijds respect, een goede wederzijdse relatie opbouwen en laat dat nu net de zaken zijn wat honden graag hebben en ook nodig hebben!
De weg was wel langer dan dat alleen want Josip had een slechte start in het leven gemaakt en Josip zal wel altijd Josip blijven (een karakter verander je niet zomaar), maar uiteindelijk is Josip uitgegroeid naar een zeer stabiele hond.
Dit is enkel maar gelukt omdat baasje Peter de juiste training heeft gevolgd bij ons. Geen hocus pocus dus, maar beproefde methodes die bij het gros van de honden werkt.
Bij wie zal het niet werken? Karaktergestoorde honden, honden die dikwijls op jonge leeftijd een aanleg hadden voor iets (angst/agressie) dat uiteindelijk niet goed of niet begeleidt is of misschien zelf erger is gemaakt. Soms krijg je de zaken niet meer goed maar in het geval van Josip is alles mooi uitgedraaid.
Dit betekent niet dat je van karaktervolle honden een lammetje zal maken. 1 van de zaken die ik me nog herinner tijdens een privé ontmoeting met baasje Peter was dat Josip naar mij kwam terwijl ik in een vrij lage stoel zat. Josip wilde wel wat aandacht en die kreeg hij, op ooghoogte met mij, zeer dicht bij mij.
Toen ik hem wat wegduwde, duwde hij tegen. Ik voelde instinctief een klein beetje de spanning opbouwen en deed kort teken naar zijn baas Peter. Met 1 instructie ging Josip enkele meters terug.
Josip is dus wel een hond waar ik veel mee heb gewerkt, waar ik een zeer goede band mee heb maar ik ben niet zijn baas en de meeste training en bonding heeft hij met zijn baas genoten. Het leiderschap en de training van zijn baas zorgen ervoor dat Josip onder controle is en verder kan uitgroeien tot wat we van hem verwachten.
Kortom, een hond blijft een hond en kán instinctief reageren! Een hond heeft tanden en een hond kan bijten, net zoals een kat kan krabben (en als er dan 1 dier is waar ik zelf onzeker over ben, dan is het wel Pablo de ninja-kat van mijn zoon! 🙂 ). Maar alle gekheid op een stokje, het trainingstraject met Josip was een succes!
Marley de Vizsla

Met Marley hebben we gewerkt op wandelen aan de leiband met standaard leibandtechnieken en recall training.
Marley was een spring in ’t veld en de bedoeling was om hem wat meer energy burn-off te geven maar dan wel op een gestructureerde manier.
Dit betekent dat we Marley zijn vrijheid gunnen maar dat we willen dat hij altijd terugkomt, wanneer we dat nodig achten.