Je hond zal aan jouw verwachtingen voldoen wanneer je ook aan zijn verwachtingen voldoet!

De belangrijkste noden van je hond catalogeren we onder:

  • Energy burn-off
  • Structuur & training
  • Affectie & aandacht

Bij een goede opvoeding gaan deze noden hand in hand en het ene kan niet zonder het andere.
Op onze website van “Hond!“staat “Stel je eens voor dat je als ambitieuze mens verplicht wordt om je van ’s morgens tot ’s avonds aan je zetel of bureau te kluisteren.”… (https://hondvzw.be/energy-burn-off/).

Met de huidige Covid-19 problematiek waar we al wekenlang zeer sterk beperkt zijn in ons doen en laten is dit helemaal niet meer zo moeilijk om je dit in te beelden.

Men mag enkel de hoogstnoodzakelijke verplaatsingen maken. Alle horeca & sportverenigingen zijn gesloten, net als de meeste winkels waar de deuren en de speeltuinen voor de kinderen zijn verboden terrein geworden… Er wordt eigenlijk van je verwacht dat je je kalm houdt en zo weinig mogelijk in contact komt met anderen.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan want voor velen is dit helemaal niet evident en al zeker niet voor kinderen en jongeren die boordenvol energie zitten. Men is dus zeer sterk beperkt in het doen en laten en iedereen beseft nu hoe moeilijk dat is.

Onmacht en frustratie steken na verloop van tijd de kop op...

Maar laat dit nu net de situatie zijn waar sommige honden zich vele jaren in bevinden!

Wie een hond in huis neemt moet er rekening mee houden dat dit een levend wezen is die ook noden & behoeften heeft en die ook opgevoed moet worden.

Je hond moet zijn energie kunnen ventileren, liefst op een gecontroleerde manier en als je dat niet zal doen, dan zal die energie zelf een uitweg zoeken. Die uitweg kan zich uiten in onhandelbaar gedrag, reactiviteit, vernielzucht enz…

Wij, als mensen, hebben noden die we kunnen invullen met tal van verstrooiingen of bezigheden om onze energie te ventileren en ons leven te verrijken. Echter, je moet er rekening mee houden dat je hond ook dergelijke noden en behoeften heeft!

In functie van je hond zijn leeftijd en zijn natuurlijke aanleg zal je dus aan de verwachtingen van je hond moeten voldoen. Je zal ervoor moeten zorgen dat hij zijn energie kan ventileren maar je moet hem ook goed opvoeden en je moet een duidelijke, begrijpbare structuur hanteren.

Die verwachtingen bij je hond kan je op verschillende manieren invullen. Er zijn tal van activiteiten die je kan doen met je hond om zijn energie te ventileren zodat je hond zich voldaan voelt. Terwijl je die activiteiten uitvoert kan je ook werken aan jullie onderlinge relatie waar ook een plaats moet zijn voor gehoorzaamheidstraining en impulscontrole. Enkele voorbeelden:

  • Energy burn-off: De meest voor de hand liggende reden is wandelen… Een goede wandeling doet niet enkel deugd voor de hond maar ook voor jou. Wanneer je je hond dan ook nog op een gecontroleerde manier kan laten loslopen zal hij zeker zijn energie kunnen ventileren.
  • Training & impulscontrole: Je kan je hond ook op een ‘passieve’ manier trainen. Zo kan je oefenen op zijn impulscontrole terwijl jij werkjes in of rond het huis doet. Leer hem om op zijn plaats te blijven terwijl jij stofzuigt, laat hem gedurende een bepaalde tijd zitten of liggen terwijl jij of iemand anders een andere activiteit uitvoert. Vervolgens kan je hem dan ook belonen als hij het goed doet.
  • Training: Veel mensen verwennen hun hond graag door ze regelmatig snoepjes te geven of een stuk eten tijdens het koken of nadat men zelf gegeten heeft. Koppel telkens één of meerdere instructies bij het geven van eten. Wissel af en probeer het steeds moeilijker te maken voor de hond. Het zijn meestal die kleine momenten van training en oefening die opgeteld veel verschil maken in zijn mentale vermoeidheid!
  • Energy burn-off: Je kan gaan joggen, goed voor jou en je hond!
  • Mentale stimulatie: bezigheidsspelletjes, verrijking en hersenspelletjes voor je hond, free shaping met een clikcer…

  •  Training & impulscontrole: Laat je hond ergens zitten en blijven zitten, verstop in of rond het huis zijn eten of beloningsvoedsel en laat hem er vervolgens achter zoeken. Je kan hetzelfde doen door jezelf of iemand anders zich te laten verstoppen en de hond dan jou of de andere persoon te laten zoeken.

  • Energy burn-off: Laat je hond werken voor zijn eten (gewone korrels). Dit kan je doen door de korrels in het gras te gooien (opgelet dat het voer niet blijft liggen en de slakken erop komen en je hond op die manier slakken zou opeten of vervuilde korrels) of door gebruik te maken van een specifiek speeltje daarvoor. 

  • Play date: Laat je hond spelen met een andere hond, dan kan jij op het gemak toekijken of van een drankje genieten. 🙂

Er zijn nog tal van andere activiteiten zoals o.a. speuren, agility, flyball, frisbee, tribal, canicross, bikejoring, schaapdrijven,… kortom voor ieder wat wils en teveel om op te noemen.

Zoals eerder gezegd, iedereen kan zich ondertussen voorstellen hoe frustrerend het is als je sterk beperkt wordt in je doen en laten en als je altijd op één plaats moet blijven met weinig bewegingsruimte en je je energie niet kan ventileren…

Voor een korte tijd lukt dit, maar als dat voor een zeer lange tijd is, dan treden er vast en zeker ongemakken op. Misschien wel gedragsproblemen in de vorm van angsten, energie waarmee je geen weg weet enz… 

De ene persoon is natuurlijk de andere niet en de ene zal er gemakkelijker mee kunnen omgaan dan de andere en wat honden betreft is het net zo. Jonge honden en werkhonden hebben dikwijls zeer veel energie & die energie zal een uitweg zoeken & vinden. Aan ons om ervoor te zorgen dat de hond die energie op een gecontroleerde manier kan ventileren.

Scroll to Top