Daar is hij... de teek!

Teken zijn het meest actief tussen maart en oktober. Voor wie al eens in de bossen gaat wandelen met zijn hond is de kans groot dat hij prijs zal hebben. Deze parasieten eten bloed en eens voldaan laten ze zich terug los. Het grote gevaar van deze parasieten zijn de ziektes die ze verspreiden! Dit korte artikel gaat niet specifiek over wat een teek precies is maar wat je kan gebruiken om ze te voorkomen en hoe je ze verwijdert (volgens mijn ervaring). Meer info over de teek zelf kan je vinden op https://tekenbeten.be

De teek!

Nogal dikwijls maak ik grote wandelingen door de bossen in het zuiden van ons Belgenland en je kan er donder op zeggen dat je na een wandeling één of meerdere teken op je hond hebt. Deze smerige parasieten kruipen op je hond en zoeken een plaats om zicht te nestelen om aan hun maaltijd te beginnen en die maaltijd, dat is dus jouw hond! Wat jezelf betreft kan je je wat beschermen maar je hond loopt open en bloot! Zelf wandel je best met een lange broek en eventueel je kousen over je broek want die smerige ondingen kruipen onder je broek op je benen en dan… HAP!

Wat kan je er aan doen?

Voor je hond zijn er verschillende mogelijkheden. Over de jaren heen heb ik zelf verschillende zaken geprobeerd en dit zijn zo ongeveer wel je opties:

  • Kauwtablet
  • Vloeistof (aan te brengen via pipet)
  • Kralenband
  • Tekenband
  • Manueel verwijderen
  • Andere… (voeding etc…)

Kauwtablet

De kauwtabletten kan je enkel verkrijgen via de dierenarts. Er zit een stof in die werkt op het zenuwstelsel van insecten en parasieten waardoor ze doodgaan. Zelf ben ik geen voorstander om vergif in de bloedbaan van mijn hond te laten circuleren dus dit product is voor mij nooit een optie geweest en ik zal het bij mijn honden ook nooit gebruiken. Wel ken ik mensen die het gebruiken en die zijn er tevreden van. 
Ook lees je op internet verhalen van honden die er erg ziek van zijn geworden en sommige zijn erdoor gestorven, dus volgens bepaalde berichtgeving op internet.

Vloeistof aan te brengen via pipet

Dit zijn kleine plastic flesjes waarvan je de top afbreekt en de vloeistof verdeelt vanaf de nek tot aan de staart. Deze vloeistof bevat een actieve werende stof tegen o.a. teken. Dit kan gemakkelijk zijn als je hond enkel maar voor een korte tijd het risico loopt om besmet te geraken door teken en andere parasieten (iemand die in de stad woont en enkel 2 tot 4 weken op vakantie gaat naar bosrijk gebied). Als je hond graag zwemt gebruik je het misschien beter niet omdat het de actieve werking van het product doet afnemen.
Mijn ervaringen zijn niet zo positief met deze producten. Mijn hond had last van huiduitslag, jeuk en haaruitval.
Ik vermijd dit product liefst tenzij echt dringend nodig.

Kralenband

Tegenwoordig heb je ook wel al eens honden gezien met zo’n band waar witte kralen in verwerkt zitten. Deze kralen zijn keramisch en hebben GEEN actieve werking op teken en andere parasieten. Wel zouden ze de weerstand van de hond verhogen waardoor deze dus van nature uit weerbaarder is tegen teken.

Ze bevatten géén chemicaliën en zijn net daarom interessant volgens de verkopers. Je kan ze ook jarenlang gebruiken en je hond zou er ook evenwichtiger door worden en dus een betere balans vinden. Teken zouden zich daarom niet of minder snel aan de huid vastklampen. Het blijkt echter wel belangrijk dat je de juiste hoeveelheid kralen gebruikt want als je er te weinig gebruikt kan het effect niet voldoende zijn en teveel kralen kan ervoor zorgen dat het niet werkt of een averechts effect heeft (onrustig, sloom of misselijk).

Wat mij betreft is dit momenteel nog allemaal te onduidelijk. De werking is niet 100% duidelijk, je moet ze om de zoveel tijd ook proper maken, ze moeten tegen de huid zitten etc…
Ik zal ze momenteel nog niet gebruiken, dit neemt niet weg dat ik al vernomen heb van mensen dat ze er tevreden over zijn maar mogelijks was dat een placebo effect.

Indien het eens echt getest moet worden, dan mogen ze het mij altijd een geven want als ik in de Ardennen ga wandelen dan zijn er teken genoeg die op mijn honden springen!

tekenband

Een tekenband is een halsband die je hond gedurende x-aantal maanden beschermd tegen teken en andere parasieten. Het bevat een actieve stof die werend werkt tegen deze parasieten en ze zijn waterbestendig. De tekenbanden die ik vorig jaar heb gebruikt bij mijn honden waren die van Bayer-Seresto en Scalibor. Een vergelijking op papier kan je hier vinden. Deze oplossingen genieten mijn voorkeur (als leek) omdat ze voornamelijk OP de vacht van de hond zitten en niet zozeer in de bloedbaan circuleren.

Van deze 2 halsbanden gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar de Seresto band. Deze band werkt iets langer (tot 8 maanden dus eigenlijk een volledig tekenseizoen). Volgens de bijsluiter blijven ze werkzaam als het dier nat is maar langdurige blootstelling aan water dient vermeden te worden. De Scalibor band is mogelijks een probleem wanneer je hond gaat zwemmen want dan zou je hem (volgens de bijsluiter) moeten af doen omwille van de veiligheid voor de omgeving maar wie zal dat nu gaan doen (tenzij je een lange tijd aan het water verblijft).

Ook staat er in de Scalibor bijsluiter dat de werking van de halsband niet vermindert wanneer de halsband “af en toe” in contact komt met water. Die “af en toe” is voor mij iets te vaag maar ik denk dat het bij de Seresto band ook wel zo zal zijn natuurlijk maar een specifieke vage opmerking heb ik niet gezien in de bijsluiter van Seresto.

Vorig jaar merkte ik dat mijn hond Bixy met de Scalibor band toch af en toe nog een teek had maar natuurlijk véél minder dan wanneer ze geen band droeg. Bixy is wel een zéér actieve hond die ook veel in het water springt én zwemt. Bob droeg vorig jaar de Seresto band, bij hem heb ik geen enkele teek gevonden. Hij is wel iets minder actief dan Bixy maar niettemin hij is even vatbaar voor teken als de andere hond. 

Volgens mijn persoonlijke test gaat mijn voorkeur dus uit naar de Seresto band, wat niet wilt zeggen dat de Scalibor band geen goede band is.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Seresto band.

Manueel verwijderen

Wanneer je denkt dat al die tralala niet voor jou hond van toepassing is of wanneer je hond allergisch is aan de stoffen in een tekenband, kauwtablet, pipet of kralenband, dan kan het zijn dat je geen echte werkbare oplossing hebt. Indien dat zo is, dan kan je enkel maar je hond dagelijks nazien en de teken manueel verwijderen.

Het verwijderen van een teek is niet moeilijk en als je al eens een fles wijn hebt geopend, dan zal je hier ook wel succes mee hebben! Zelf heb ik al tal van teken verwijderd (en flessen wijn geopend… 🙂 ) en ook heb ik daarbij de verschillende technieken getest.

De beste techniek vind ik om eerst met een tekenpincet onder de teek te gaan en vervolgens met een zacht-draaiende beweging de teek eruit te halen (ontkurken dus 🙂 ). Verwijderen doe je zo:

  • Gebruik altijd een speciale pincent voor teken, geen gewone pincet want dan is de kans groot dat de kop blijft zitten!
  • Gebruik geen ontsmettingsalcohol of andere chemische stoffen want dan braakt de teek zijn maaginhoud uit.
  • Druk het pincet zo dicht mogelijk tegen de huid van de hond zodat er geen halve teek blijft zitten. Zorg dus dat de teek helemaal in het pincet zit.
  • Trek niet aan het pincet zonder draaiende beweging! Mijn ervaring leert dat de kans dan groot is dat de kop blijft zitten maar maak een draaiende beweging met zéér zachte trekkracht (je kan het eigenlijk nauwelijks kracht noemen) aan pincet tot de teek gemakkelijk lost.
  • Gooi de teek weg (ik duw hem eerst plat tussen 2 stenen om zeker te zijn, the bad guy always comes back once!).
  • Als je iets verkeerd hebt gedaan en de kop blijft toch zitten, dan is dat niet zo erg. De kop zal er na een poosje vanzelf uit komen.
  • Bij twijfel contacteer je best een dierenarts.

Andere...

Er zijn nog andere methodes om ervoor te zorgen dat je hond minder vatbaar is voor teken o.a. via voeding. Er bestaan sprays, knoflookbonbons, oliën, reinigingskuren, karnemelk, Fenegriek kruid etc…
Knoflook en karnemelk worden dan ook terug afgeraden omwille van enkele stoffen die erin zitten en dan ook weer niet goed zijn voor het lichaam (zo zou knoflook rode bloedcellen kapot maken, karnemelk voor verzuring zorgen met alle gevolgen van dien).

Deze “andere” oplossingen zijn echter niet zo toepasbaar voor de meeste mensen. De meeste mensen zoeken een makkelijk toepasbare oplossing die garantie biedt en dit en dat eens proberen en kijken als het werkt, zorgen dat de dosis niet te hoog of te laag is etc… dat is voor de meesten niet praktisch en als het geen garantie biedt zal men het ook niet gebruiken.

Dit betekent natuurlijk niet dat de alternatieve middelen niet kunnen werken!

Conclusie

Teken zijn rotbeesten en het belangrijkste is dat je je hond kan vrijwaren van die vuile parasieten. Hoe je dat zal doen hangt ervan af hoe jij tegenover de verschillende oplossingen aankijkt en wat de mogelijkheden zijn voor jouw hond. Informeer dus jezelf via verschillende kanalen en geniet van de wandelingen! 🙂

Scroll to Top