Wat zijn bedwantsen?
De wetenschappelijke naam van de bedwants is Cimex lectularius Linnaeus. Volwassen bedwantsen zijn vleugelloze insecten met een lengte van 5-6 mm. Het zijn kleine bruinrode insecten die plat of bolvormig kunnen zijn, afhankelijk van wanneer ze voor het laatst hun bloedmaaltijd hebben gehad. Bedwantsen voeden zich uitsluitend met het bloed van mensen en dieren. Bedwantsen waren halfweg de 20e eeuw bijna uitgeroeid in België maar door het sterk stijgende internationaal reisverkeer is er opnieuw een stijging in gans Europa, en dat van gewone bed & breakfast logies tot luxueuze hotels. Hygiëne heeft er weinig mee te maken.
Bedwantsen leven voornamelijk ’s nachts want ze vinden daglicht niet aangenaam maar als ze honger hebben zullen ze je ook overdag weten te vinden! Bedwantsen houden wel van lichaamswarmte en je uitgeademde CO2. Ze verspreiden zich enorm snel langs alle kleine hoekjes en kantjes en verstoppen zich gemakkelijk in bedden en matrassen, lattenbodems, kasten, zetels, stoelen, gordijnen, kledij, bagage, rugzakken, boeken, schoenen, stopcontacten, telefoons (de hoorn), babyfoons, laptops, computers, muren en vloeren (spleten in laminaat bijvoorbeeld). In hotels kunnen ze zich verspreiden tussen de kamers via elektriciteitskabels, stopcontacten, airco systemen en/of de poetsdienst die van kamer tot kamer gaat om de kamers te poetsen en lakens te verversen.
Bedwantsen kunnen dus een heuse plaag zijn (ze kunnen met honderden of duizenden zijn in het slechtste geval) en zich zeer snel verspreiden. Mogelijks zal je het in het begin niet door hebben omdat hun beten gelijkaardig zijn als die van muggen.
Daarom is preventie zeker aangeraden want een piepklein spleetje, de breedte van je bankkaart, is breed genoeg als doorgang voor bedwantsen.
Volwassen bedwantsen kan je gemakkelijk zien met het blote oog, maar hun larven zijn moeilijker te zien want deze zijn doorzichtig en maar 1,5 tot 2 mm groot en de eitjes zijn slechts 1 mm groot. Je kan hun aanwezigheid ook herkennen aan de kleine zwarte puntjes op je matras (hun uitwerpselen) maar ziektes zal je er gelukkig niet van krijgen. Bedwantsen zijn niet kieskeurig, ze eten iedereen maar mensen die meer reizen hebben statistisch gezien dus wel meer kansen om gebeten te worden en om bedwantsen ongewild mee te nemen naar huis. Omgevingen waar veel reizigers komen of passeren hebben dus een grotere kans om bedwantsen over de vloer te krijgen en daarvoor moet je zelf niet altijd naar het buitenland gaan (Geen corona, geen buikgriep, maar wél de bedwants maakt vroegtijdig einde aan bosklassen van basisschool Tuimeling )
Bedwantsen bestaan trouwens al zéér lang, zolang we ons eigenlijk kunnen herinneren! In de 20e eeuw bestreed men ze voornamelijk met insecticides zoals o.a. ook DDT, waardoor ze tijdelijk sterk werden teruggedrongen maar de bedwantsen pasten zich aan en werden resistent tegen tal van insecticides. Dus enkel met insecticides werken zal niet het gewenste resultaat opleveren. Om bedwantsen te verdringen moet je een combinatie van methodes gebruiken zoals goed poetsen (stofzuigen met een goede stofzuiger met HEPA filters), hete stoom gebruiken, bedwantsen-vallen gebruiken, hittebehandelingen, een speciale matrasovertrek, geconcentreerde essentiële oliën gebruiken zoals lavendel, eventueel een professionele firma inhuren etc…
De bedwantsen verdrijven is echter geen evidente klus en vrij kostelijk, zelfs als je het zelf doet. We hebben weet van hotels waar bijna de helft van al hun kamers geïnfecteerd waren met bedwantsen! De kost om ze te verdrijven kan torenhoog oplopen en daarom kan het zeker interessant zijn om van tijd tot tijd een sweep te laten uitvoeren met een getrainde snuffelhond. Een sweep is een inspectie waar we met onze getrainde snuffelhond ter plaatse komen om alle kamers ofwel enkele kamers te scannen. Een inspectie met een getrainde hond kan preventief zijn of ná een behandeling. We kunnen uiteraard ook veel meer dan een sweep uitvoeren. Het inspecteren van bagage, bedrijfsruimtes en particuliere omgevingen behoort ook tot de mogelijkheden.
Het gebruik van honden
Het inzetten van honden voor dergelijke doeleinden is zeer efficiënt want de reukzin van een hond is zeer sterk. Ter vergelijking, een mens heeft ongeveer 5 miljoen reukreceptorcellen en sommige speurhonden hebben er wel 100 miljoen! Bedwantsen hebben trouwens ook een zeer specifieke geur die zelfs mensen kunnen ruiken als ze met genoeg zijn, dus voor een getrainde hond is dit een koud kunstje.
Zo heeft een hond tijdens het ruiken ook een hogere ademhalingsfrequentie dan bij mensen en kan lucht aan de voorkant worden ingeademd en aan de zijkant worden uitgeademd. Bij het uitademen zal de uitgeademde lucht dan langs de spleten aan de zijkant afgevoerd worden. Op die manier zal de verse lucht die in de neus komt niet verdund worden met de uitgaande lucht. De hond zal dus niet ruiken wat hij net heeft uitgeademd. Op die manier kan een hond eigenlijk bijna continue geur opnemen. Die neussleuven helpen ook om geurdeeltjes in de neus vast te houden want de uitgeademde lucht die uit de sleuven komt creëert een wervelende luchtturbulentie waardoor interessante geuren direct in het midden van elk neusgat kunnen worden ingeademd.
Honden zullen bij het gericht zoeken ook sneller ademen omdat ze een bepaalde geur proberen te ruiken en daardoor zullen de neusgaten ook verwijden wat ervoor zorgt dat ze meer lucht zullen aanzuigen. Een hond die aan het speuren is achter bepaalde geuren kan op die manier eigenlijk een constante stroom lucht binnen krijgen gedurende 40 tot 60 seconden. Door de neussleuven is het ook mogelijk dat de hond elk neusgat apart kan wiebelen, dit zorgt ervoor dat ze kunnen weten langs welk neusgat de geur is binnengekomen en daardoor kunnen ze weten vanuit welke richting de geur komt. En omdat geur onzichtbaar is, bedwantsen vrij klein zijn en zich op moeilijk toegankelijke plaatsen kunnen verschuilen, kunnen honden met hun exceptioneel talent ons helpen om snel aan te geven waar probleemzones zich bevinden. We kunnen honden dus perfect gebruiken om bedwantsen te zoeken!
Contacteer ons via de gebruikelijke kanalen of via het contactformulier voor meer info.