Voer voor je hond!

Voer voor je hond!

Wanneer je naar de dierenspeciaalzaak gaat achter hondenvoer waan je je als een kind in een snoepwinkel, een te grote keuze! Het is vrij onduidelijk  welk voer je moet kopen voor je hond dus misschien kan je je op de prijs baseren? Dan neem je niet het goedkoopste maar iets tussenin of waarom niet het duurste? Dat zal wel goed zijn zeker? Of die zak waar een prachtige wolf op afgebeeld staat? Als het goed is voor een wolf zal het wel goed zijn voor mijn hond ook zeker?
Of misschien toch maar eens vragen aan iemand die er werkt, maar hoe weet je dan dat die persoon niet hetgeen zal geven waar ze het meeste winst op maken of zou ik toch maar beter het voer van mijn dierenarts kopen? En ga zo maar door…

In 2004 is er een film uitgebracht “Super Size Me” over iemand die elke dag fastfood at en wat bleek, hij werd er helemaal niet vrolijker op. Zijn bloedwaarden en allerhande andere waarden gingen helemaal de verkeerde kant op, hij werd depressief, verdikte, zijn gezondheid begon er zwaar onder te lijden en de artsen adviseerden hem zeer sterk om te stoppen waarmee hij bezig was.
En waarmee was hij dan bezig? Hij at elke dag hetzelfde ongezonde voedsel en als je dat ongezonde voedsel vergelijkt met “mama’s gezonde keuken”, dan zijn er wel redelijk wat verschillen op vlak van “inhoudelijk gezond voedsel”.
Daarmee wil ik niets over fastfood eten zeggen (als je het maar bij af en toe een keer houdt) maar het is toch belangrijk dat je toch wel iets weet over wat je allemaal naar binnen werkt. Dus als het nu over jezelf gaat of over je hond, wat je eet heeft een rechtstreeks gevolg op je gezondheid en op je gedrag en dat is voor je hond niet anders.
Nu, fastfood is geen hondenvoer natuurlijk maar als je hypothetisch de vergelijking maakt tussen fastfood en hondenbrokken, dan is fastfood misschien wel minder schadelijk dan sommige merken hondenbrokken (niet dat honden fastfood mogen eten natuurlijk).
En moeten die hondenbrokken dan zo gezond zijn? Tja, als je ziet wat sommige honden naar binnen spelen dan zou je denken dat ze er wel tegen kunnen zeker? Ziehier “Bicky” op de foto die eens wilt proeven van een vis die daar al 3 weken ligt, dus echt kieskeurig zijn ze niet altijd (ik heb haar er maar wijselijk vanaf gehouden)!

Honden eten alles

Maar sommige merken van hondenvoer zijn sowieso al minder goed van kwaliteit en voegen dan nog tal van additieven toe die op de lange termijn ongezond & mogelijks kankerverwekkend zijn.
Ook zitten er soms te weinig van de juiste voedingsstoffen in hun voedsel, waarom denk je dat honden tijdens de vrije wandeling soms gras en andere zaken eten? Dat is dikwijls om een gebrek aan voedingsstoffen te compenseren of om te kunnen overgeven.
Zo herinner ik me het verhaal van een oude boer die me vertelde dat ze dikwijls honden van de rijkere mensen overnamen en zo was er eens een hond die allergieën had en aangepast voedsel moest eten en een beetje van dit medicament en een beetje van dat…
Uiteindelijk hadden die mensen niet de nodige middelen en tijd om die zaken aan te kopen en zich daar mee bezig te houden en de hond kreeg net zoals de andere honden die ze hadden gehad ongeveer hetzelfde namelijk karnepap en vissenkoppen (en wat restjes van tafel maar veel was er nooit over!). Gedurende een 3 tal weken zagen ze de hond van alles en nog wat uit de weide eten alsook overgeven en op een bepaald moment stopte dat. Op dat moment kreeg de hond zijn mooie vacht terug (zonder kale plekken) en was er van allergieën geen sprake meer. Het probleem met voeding is dus zeker niet nieuw! Karnepap en vissenkoppen zijn misschien niet de ideale voeding wat een hond nodig heeft maar blijkbaar was dat toch beter dan wat hij anders kreeg!

Gelukkig hebben we ook nog hondenbrokken van goede kwaliteit maar vaak vind je door de bomen het bos niet meer. Kijk maar eens naar de film “Pet Fooled“, ok het is een Amerikaanse documentaire maar waar rook is, is vuur. Iemand die ik ken die in een groot bedrijf heeft gewerkt die hondenvoer maakt en verkoopt zei me dat het ONMOGELIJK is om de fabriek te bezoeken die de grondstoffen aanlevert aan de fabriek die de hondenbrokken maakt.
Hoe zou dat komen? Zouden ze zo transparant zijn omdat ze verse biefstukken vermalen? …Of omdat er tal van zaken tussen gedraaid worden die helemaal niet zo proper en gezond zijn als die mooie zak wel doet uitschijnen?

Waarom denk je dat er zoveel honden allergieën hebben? Hoe komt het dat je dikwijls verschillende merken moet uitproberen tegen dat je goed zit? Soms moet je hond testen ondergaan om te zien aan wat ze allergisch zijn enz…En waarom denk je dat er zoveel honden allergieën hebben? Hoe komt het dat je dikwijls verschillende merken moet uitproberen tegen dat je goed zit? Soms moet je hond testen ondergaan om te zien aan wat ze allergisch zijn enz…

Denk je nu echt dat er in die geïmporteerde zak uit bv. Canada een echte bizonsteak verwerkt zit? Hoeveel denk je niet dat die mooie zakken kosten? En de import? Verschillende kwalitatieve zakken hondenvoer van laat ons zeggen 12 kg kosten makkelijk tussen de 70 en 90€. Hoeveel van dat bedrag zou werkelijk de kost van het voer bedragen?

Hondenvoer is een ware business waar men (de fabrikant) helemaal niet zo transparant in is! Probeer je er maar eens een beetje in te verdiepen, de informatie die je erover vindt is helemaal niet zo duidelijk!

Omwille van de druppelsgewijze informatie die meer en meer doorkomt zijn mensen dan maar begonnen om zelf eten te maken voor hun hond. Rauw eten wel te verstaan, dit noemt men BARF ofwel spreekt men over “barfen” (het bereiden en geven van rauw voer aan je hond). Barf is een goed systeem maar er kruipt veel tijd in en het is natuurlijk niet zo goedkoop, de tijd om dat allemaal te doen heb ikzelf helemaal niet en net daarom is het makkelijk om met hondenbrokken te werken.
En wat moet je doen als je eens een weekend weg bent? Of op reis? En waar zal je alles steken want je hebt wel wat extra ruimte (een extra vrieskast) nodig om alles te stockeren. Voor sommige honden kan vers voer wel een oplossing zijn om van hun allergieën af te geraken. Zo heb ik verschillende klanten die met hun honden serieuze allergieproblemen hadden. Zij hebben de overstap gemaakt op rauw voer en de problemen zijn grotendeels verdwenen. Hiermee wil ik zeker niet zeggen dat rauw voer de oplossing is voor alles maar het kan wel een mogelijke oplossing bieden m.b.t. bepaalde allergieproblemen.

Maar zou het mogelijk zijn om van beide werelden te profiteren? Het gemak van een kwalitatieve hondenbrok, gecombineerd met vers vlees? Iets dat ik ook in mijn trainingssysteem kan gebruiken?
Die vraag stel ik me al een tijdje en daarom ben ik beginnen rondkijken naar Belgische leveranciers waarvan ik denk dat ze kwaliteit bieden. Zo ben ik beginnen zoeken naar een hondenbrok die ik kan combineren met vers vlees. Vers vlees dat weliswaar al op voorhand is klaargemaakt (dus géén BARF omdat ik daar te tijd niet voor heb) en waar ook de nodige vitaminen en groenten toegevoegd zijn.

Hondenbrokken

Bijkomend kan je ook andere zaken vergelijken zoals koudgeperste brokken, geëxtrudeerde brokken, geëxpandeerde hondenbrokken enz… De ene bron zal zeggen dat het ene goed is, de andere zal zeggen dat het andere goed is en als je er iets verder op doorzoekt, dan zul je uitkomen op het feit dat elk type wel zijn voor-en nadelen heeft. Zo is er dit artikel waar de verschillende types hondenbrokken vergeleken worden: https://www.voerwijzer.com/geperste-brokken/ en andere artikels gaan dan weer iets anders zeggen maar je moet een keuze maken natuurlijk!
Eén van de zaken die ik over de koudgeperste brokken wel uithaal is het volgende:

Alle ingrediënten worden in poedervorm toegevoegd, terwijl in ander broksoorten er ook verse ingrediënten toegevoegd kunnen worden. Het nadeel van vlees in poedervorm, is dat het een intensieve bewerking heeft ondergaan, waardoor de kwaliteit van het eiwit vermindert.

De reden dat ik deze bewering er even uit haal is omdat de hondenbrokken waar ik nu voor gekozen heb ook koudgeperst zijn, dus klopt die bewering? Dat is langs de ene kant wat moeilijk te achterhalen omdat de site van voerwijzer toch wel een bepaalde voorkeur heeft voor rauw voer en omdat het een theoretische bewering is.
Het is dus niet iets die proefondervindelijk getest is tussen de verschillende merken.
Ik heb het ook even nagevraagd bij een andere bron en waar men in bovenstaande tekst spreekt over de verminderde kwaliteit van het eiwit heb ik het volgende doorgekregen:

Het verschil tussen vers vlees toevoegen aan brokken (dat natuurlijk ook op vele manier bewerkt kan zijn) en eiwitten in poedervorm, is vooral het vocht.

De intensieve bewerking waar men het over heeft is dat men het vlees kookt, droogt en dan maalt dus het zal nog wel meevallen denk ik.

Wat de hondenbrokken betreft ben ik uitgekomen op Faunus hondenvoer. Het is een Belgisch bedrijf die kwaliteit wilt leveren. Een bedrijf die niet “plots” het soort ingrediënten, de samenstelling of de hoeveelheid van bepaalde ingrediënten zal veranderen omdat een ander ingrediënt van lagere kwaliteit plots goedkoper is geworden of een bepaald ingrediënt plots duurder is geworden.
Deze hondenbrok is koudgeperst en kan dus perfect gecombineerd worden met vers vlees (dit is me bevestigd door de leverancier van de hondenbrokken en de leverancier van het verse vlees). De bedoeling is dus ook om vers vlees toe te voegen, misschien niet dagelijks maar het kàn dagelijks. Ook kunnen de hondenbrokken en het vers vlees gecombineerd gegeven worden en het past perfect in mijn trainingsplan waar ik “reward food” en “high reward food” gebruik.

De reden waarom ik ook zelf vers vlees wil toevoegen is omdat ik dan een nog grotere zekerheid heb over het type vlees die aan mijn hond wordt gegeven want hoe kan je de kwaliteit van het vlees achterhalen die in je hondenbrok zit? Ik heb grote twijfels over die bizon of die steak die in sommige gevallen op de zak staat! Ik denk dus dat het ook zeker goed is om vers vlees met de nodige ingrediënten te kunnen toevoegen.

Maar de hondenbrok wil ik zeker ook gebruiken omdat het toch wel een gemak is wanneer je bv. op vakantie/uitstap bent alsook een gemak tijdens het trainen. Maar het moet dan wel een kwalitatieve hondenbrok zijn.
Na het vergelijken van enkele zaken ben ik zo dus bij Faunus uitgekomen die volgens mij een goede kwaliteit bied aan een aanvaardbare prijs.
En uiteindelijk zal ik met de brokken en het vers vlees misschien op dezelfde prijs komen als de dure brokken die ik eerst kocht maar de uiteindelijke kwaliteit zal beter zijn, daar ben ik van overtuigd want ik betaal niet voor een mooie zak met een mooie wolf op en/of een groot bedrijf met veel onkosten en hun transportkosten die daarbij gepaard gaan!

Hierbij ook de folder van Faunus.
Faunus folder back

De hondenbrokken van Faunus die ikzelf gebruik maar ook verkoop aan kan je vinden in onze webshop (https://shop.gobobby.be). We verkopen enkel bij ophaling en enkel aan particulieren (niet aan dierenspeciaalzaken etc…).

Vers vlees

Wat vers vlees betreft wil ik dus een kant en klaar product waarin alle nodige stoffen zitten (zo dus ook groenten en vitaminen) en zo ben ik uitgekomen bij Gowill, een Belgische leverancier die o.a. KVV levert (Kant en klaar Vers Vlees). Het verschil met “barfen” is dat je bij KVV enkel de juiste portie moet bepalen en als je een goede KVV leverancier hebt zouden de juiste voedingsstoffen al moeten toegevoegd zijn. Met de juiste toegevoegde voedingsstoffen bedoel ik dan de groenten en vitaminen. Gowill zegt de nodige stoffen toe te voegen die niet in vlees te vinden zijn maar wel nodig zijn voor je hond:

Als enige Belgische fabrikant werken wij met een Vitam-x, een eigen ontworpen “groenten en fruit smoothie” die aan het voer wordt toegevoegd. Compleet natuurlijk en bestaande uit 6 verschillende ingrediënten . Zo worden alle voedingsstoffen die niet in vlees te vinden zijn aan het voer toegevoegd!

Gowill KVV

Bij het vers vlees zijn er verschillende “smaken”, die smaken dienen vooral om verschillende voedingsstoffen toe te dienen en zo geen éénzijdige voeding te geven. Ook is er de High-5 waarin al 5 verschillende diersoorten verwerkt zitten. Dit zou voldoende kunnen zijn zou je denken maar toch is het goed om af en toe een andere samenstelling te geven (aldus fabrikant Gowill), ook is er een samenstelling voor honden die gevoelig zijn aan allergieën.
Hier geldt ook dat de producten die we zelf gebruiken en ook verdelen te vinden zijn op onze webshop (https://shop.gobobby.be) en dagelijks afgehaald kunnen worden na afspraak.

Conclusie

Zelf zal ik dus een combinatie gebruiken van de Faunus hondenbrok en het K.V.V. van Gowill, dit om een goede mix te kunnen geven van een makkelijke kwalitatieve hondenbrok en kwalitatief écht vlees. Op de Belgische markt zijn er uiteraard ook nog andere fabrikanten die kwaliteit leveren maar je moet een keuze maken en ik heb mijn keuze gemaakt.

Voor meer info kan je ons contacteren via de gebruikelijke kanalen > Https://GoBobby.be

 

Scroll to Top