De aanval op de e-collar.

ALs de vos de passie preekt…

Vorig jaar (2018) was er in Nederland sprake dat er een regelgeving zou komen met betrekking tot het gebruik van ondersteunende trainingshalsbanden voor honden (e-collars). Dit zou welkom zijn omdat er met de opkomst van goedkope internet rotzooi en het haatgespui van de tegenstanders van e-collars het wel goed zou zijn dat er een duidelijk kader komt waarin de ondersteunende trainingshalsband gebruikt kan worden door professionals en door particulieren. Echter heeft minister Carola Schouten nu laten weten dat er toch een totaalverbod zal komen in 2020 voor Nederland. Minister Carola Schouten heeft deze beslissing genomen omdat de band volgens haar leidt tot minder dierenwelzijn en ik citeer volgens een artikel uit de krant:

ecollar Bob en Bicky online

‘De band leidt, linksom of rechtsom, tot minder dierenwelzijn. Het dier heeft er last van, het doet pijn en als dat niet nodig is, moeten we dat niet doen.’

Nu, in Nederland hebben ze op vlak van dierenwelzijn nog wel beslissingen genomen die te betwijfelen vallen -zoals RAD (Regeling Agressieve Dieren). Door die wet zouden (volgens wat ik ervan vind van cijfers) meer dan 1.500 honden afgemaakt zijn. En nu heeft de minister in NL het zo hoog op met dierenwelzijn en dat het dier geen pijn moet hebben wanneer dat niet nodig is maar meer dan 1.500 honden afmaken was helemaal geen probleem!

Het dier heeft er last van, het doet pijn en als dat niet nodig is, moeten we dat niet doen.’

En denkt u dat het geen pijn doet voor de hond wanneer MeN Hem laat “inslapen”? Een spuit in het hart onder verdoving? Met een bolt gun? Of vergassen?

In onderstaand filmpje zie je 1 van mijn honden. Bixy is een hond die ik heb overgenomen omdat er anders een zeer reële kans was dat ze geëuthanaseerd ging worden omwille van o.a. hyper-activiteit en een incident met een andere hond. Het is geen gemakkelijke hond, het is een hond die haar energie moet kunnen ventileren en als ze kan loslopen om haar energie te verbranden scheelt dat al heel wat! Maar als ik haar wil laten loslopen, dan wil ik er toch wel controle over hebben om haar eigen veiligheid te garanderen alsook die van de omgeving!

In het filmpje spreek ik NIET wanneer ik haar oproep, de e-collar staat ingesteld op TOON + VIBRATIE + STIMULATIE op LEVEL 1 (de laagste stand) en de hond reageert hier in deze context op de toon en de vibratie die een instructie geworden zijn om naar mij te komen! Nergens kan je enig ongemak zien, integendeel de hond komt met “volle goesting” af!

Maar moet ze nu echt die vrijheid hebben? Wel ja, deze hond echt wel! Als ze haar energie niet kan ventileren dan begint ze thuis over de afsluitingsdraad te springen (en ze springt over een afsluitingsdraad van 2 meter!), rond te rennen als een ongeleid projectiel, putten te graven en ander ongewenst gedrag te vertonen. En als ze dagelijks haar vrije wandeling heeft, dan is ze véél rustiger thuis! Of sommigen zeggen dat ze maar wat meer “hersenwerk” maar dat doet ze al! Ze is een redelijke kanjer in “Free Shaping“, ze doet dus genoeg hersenwerk! In onze Belgische wetgeving kan je bijgevolg ook het volgende vinden:

§ 2. “Niemand mag de bewegingsvrijheid van het dier dat hij houdt, verzorgt of te verzorgen heeft, zodanig beperken dat het aan vermijdbare pijnen, lijden of letsels is blootgesteld. Wanneer een dier gewoonlijk of voortdurend wordt vastgemaakt of opgesloten, moet het voldoende ruimte en bewegingsvrijheid krijgen, in overeenstemming met zijn fysiologische en ethologische behoeften.

In het geval van Bixy zou ik dit zo kunnen interpreteren dat ze volgens haar “fysiologische en ethologische behoeften” genoeg bewegingsvrijheid zou moeten kunnen krijgen maar dat kan ze thuis en op een aangelijnde wandeling niet krijgen!
Bij Bixy kan je die bewegingsvrijheid ENKEL geven wanneer ze vrij kan rennen, anders is het onmogelijk!
Maar als ik dat dus wil doen, dan heb ik ook een verplichting naar mijn omgeving om dit op een veilige manier te kunnen doen en dan komen we uit bij de ondersteunende trainingshalsband om te kunnen communiceren op afstand! Inderdaad… communiceren! De combinatie van toon, vibratie en stimulatie zorgen ervoor dat ik kan communiceren en dat het signaal niet aversief is! Denk je dat de hond anders naar mij zou komen indien het signaal aversief zou zijn?
Wilt dit zeggen dat het signaal altijd zeer laag is of dat ik het altijd nodig heb? Neen, ik kan ook fluiten of roepen en dan komt ze ook maar als ze in een zeer hoge drift is en achter een konijn, vogel of hert rent, dan is de ondersteunende trainingshalsband op dat moment een zeer handig hulpmiddel! En kan het zijn dat op zo’n moment van hoge drift de stimulatie iets hoger is? Ja dat kan want het stimulatieniveau kan wijzigen wanneer de context wijzigt doordat de hond bijvoorbeeld in een zeer hoge drift gaat maar de uitvoering gebeurt altijd op een verantwoorde manier!

De hond kan genieten van een gecontroleerde vrijheid, wat op zich een zeer grote beloning is!

Maar spijtig genoeg zorgen ondersteunende trainingshalsbanden ook bij ons voor controverse want voor sommigen is dit “dierenmishandeling”! Inderdaad, het gebruik van de ondersteunende trainingshalsband zoals in bovenstaande filmpje is volgens sommigen “dierenmishandeling met foltertuigen“! Zo “informeert” het asiel van Oostende via de media al jaren over het zogezegde “misbruik” van deze -volgens hen- marteltuigen!
Op https://ecollar.be kan je er meer over vinden waaronder ook het volgende filmpje:

…En op 7 april 2019 terug een artikel over de “stroomhalsband” dat volgens hen een puur marteltuig is… Zelf spreek ik liever over “ondersteunende trainingshalsbanden” want dat is wat ze zijn!

Ziehier de link naar het artikel:
https://www.hln.be/regio/oostende/blauwe-kruis-dient-jagers-van-antwoord-stroomhalsbanden-voor-honden-zijn-pure-marteltuigen-punt~ae400ff9/
Niettemin spreekt men in het artikel over een bevraging met een enquête aan 2.600 dierenartsen. Één van de vragen in de enquête (toen in 2016) was de volgende:

Dit is op zijn minst een zeer suggestieve vraag die een deur open laat om de “marteltuigen” toch te kunnen laten gebruiken door 1 van de opgenoemde organisaties. Dus aan de ene kant zijn het marteltuigen maar wie lid is van 1 van die organisaties zou het wel zelf nog kunnen gebruiken? 

Ongeloofwaardig!!

Maar wat is het alternatief dan volgens hen? Wel, diezelfde voorzitter uit dat artikel van HLN zei op Radio 1 in 2016 dat je je hond beter kan trainen met een koekje! Maar denk je dat een hond die in volle drift achter een konijn rent naar je zal terugkomen voor dat koekje in je hand? Als zij dat geloven is dat hun goed recht en als de voorzitter het zegt….. Zou dat iemand zijn met een jarenlange succesvolle ervaring in hondentraining, of niet? Ik weet het niet maar ik heb er persoonlijk zeer sterk mijn twijfels over! 

Echter zijn er in mijn geografische omgeving nog pure positieve “gedragstherapeuten” die TEGEN elke vorm van training zijn. Zo hebben we weet van een “gedragstherapeut” die je tijdens een consultatie een flesje zou kunnen aanbieden dat “zou kunnen” helpen om het gedrag van je hond te verbeteren want zéér dikwijls worden de honden gediagnosticeerd met chronische stress! En wie ben jij dan als goedgelovige klant om daar tegen in te gaan? In dat flesje zit een bepaalde substantie waarvan je niet duidelijk weet wat het is (en het wordt je ook niet gezegd wat het is) en 1 flesje kost tussen de  60 en 75€! Er staat niets op, er is helemaal geen bijsluiter, je krijgt een vage uitleg en men moet dagelijks enkele druppels geven aan de hond (…en het ruikt sterk naar CBD-olie)! Hoe positief is dat!? Is dit waar we naartoe willen? Onze honden platspuiten?! 
Hoe ik dit weet? Ik werd gecontacteerd door diezelfde klant die me uit de eerste hand alle uitleg heeft gegeven.

Een andere “hondentrainer” die thevens anti e-collar is & die met paarden rijdt in de vrije tijd gebruikt dan wel sporen! Je weet wel van die metalen dingen aan je hielen om in het paard zijn ribben te trappen als het niet snel genoeg loopt. Dit is misschien een zeer sterke verwoording maar die verwoording weerspiegelt wel de manier hoe volgens hen ondersteunende trainingshalsbanden worden gebruikt door ons!
Om dergelijke sporen te gebruiken moet je wel weten wat je doet of je kan je paard lichamelijk letsel toebrengen maar in principe is er geen haan die ernaar kraait want een paard slaapt niet in je bed, bijgevolg is de emotionele band kleiner!

HYPOCRIET!!

Je moet er echter wel goed mee kunnen omgaan want anders kan je het paard dus wel verwonden maar is er 1 land waar het gebruik van sporen verboden is? Is er 1 land waar het gebruik van een hoofdstel voor een paard verboden is? Neen (of ik heb er alvast nog nooit van gehoord)! Nochtans kan je puur op vlak van dierenwelzijn niet zeggen dat het gebruik van metalen punten aan je hielen en een ijzer in de mond van het paard echt diervriendelijk is! Niettemin zal er nooit iemand hier een wetswijziging voor indienen want de paardensport is een sport waar meer geld zit en minder emotie!

Maar het zijn nu net ook dit type mensen die ons de les willen spellen betreffende dierenwelzijn en het gebruik van de ondersteunende trainingshalsband (e-collar)! Hoe hypocriet is dat?! Er wordt op emotie gespeeld, feiten worden verdraaid , twijfelachtige beweringen en enquêtes en verouderde studies worden uit de hoed getoverd! Spijtig genoeg wordt dit type “gedragstherapeuten” WEL door ministers gehoord om te “adviseren” over gebruik van de ondersteunende trainingshalsband….mensen die er nooit mee werken? Dit is de wereld op zijn kop!

VANDAAR….ALS DE VOS DE PASSIE PREEKT, BOER PAS OP JE GANZEN!!

In 2010 is deze materie al uitgebreid besproken door de overheid (zie website https://ecollar.be) en heeft men al een advies uitgesproken die echter niet bindend is. Als men het advies van 2010 bindend maakt zijn we al een hele stap verder! Wat we nodig hebben is een wet/decreet die ervoor zorgt dat het gebruik van de ondersteunende trainingshalsband altijd in goede banen wordt geleid en laat ons de verkoop door gewone winkels verbieden alsook een “e-collar wijs bewijs” opstellen voor wie een deftige opleiding heeft gevolgd. Laat ons meteen ook de fanatiekelingen links liggen want die zijn helemaal niet zo puur als ze ons willen doen geloven! De fanatiekelingen staan nooit open voor communicatie, er is spijtig genoeg géén mogelijkheid om tot een akkoord te komen met hen. Dit komt omdat ze al jaar en dag hetzelfde beweren en op emotie spelen. En op emotie komt er veel geld in het laatje!

Scroll to Top